Submenu

Gemeente Heeze-Leende verduurzaamt eigen vastgoed

Tessel de Rooij 12-10-2022
555 keer bekeken 0 reacties

Gemeente Heeze-Leende doet met drie panden mee aan het ontzorgingsprogramma: het gemeentehuis, sporthal de Pompenmaker en dorpshuis Valentijn. Samen met een facilitator is gestart om de verduurzamingsplannen uit te voeren. Inmiddels zijn de vergunning verleend en wordt de uitvoering voorbereid.

Bij aanvang van het programma was er voor alle drie te panden een Energie Prestatie Advies (EPS) beschikbaar. Op basis van deze adviezen kon er per pand een concreet verduurzamingsplan worden gemaakt. Dit plan is per pand verschillend, omdat ze allemaal andere aandachtspunten hebben. 

Expertise bij verduurzaming 

‘De reden dat wij meedoen met het Ontzorgingsloket is kansen benutten. Wij hebben als kleinere gemeente er veel voordeel van en zijn er goed mee geholpen’ vertelt Harry Spakman van de gemeente Heeze-Leende. Na een kort coachingstraject is de gemeente aan de slag gegaan met een facilitator die ondersteunt bij het verduurzamingsproces. Harry: “De experts zijn pro-actief, hebben goede kennis en ondersteunen zoals afgesproken.”

Vergunningen

Voor twee van de panden was er voor een aantal maatregelen een vergunning nodig omdat deze zichtbaar het gevelbeeld zullen veranderen. De gemeente is door de facilitator geholpen bij het aanvragen van deze vergunningen. En met succes! Sporthal de Pompenmaker heeft inmiddels een vergunning gekregen voor het isoleren van dieper gelegen geveldelen. Hierdoor komen deze geveldelen gelijk te liggen met de rest van de gevel. Voor dorpshuis de Valentijn is een vergunning verleend voor het plaatsen van nieuwe geïsoleerde kozijnen, het vervangen van geveldelen en het saneren van aangetroffen asbest. 

Dakisolatie en zonnepanelen

Naast de vergunde werkzaamheden wordt er bij zowel de Pompenmaker als de Valentijn extra dakisolatie en zonnepanelen toegepast. Ook worden de drie panden waar mogelijk voorzien van spouwmuurisolatie. De gemeente bereidt momenteel een aanbesteding voor om één of meerdere aannemers te selecteren die deze werkzaamheden gaan uitvoeren. Al deze duurzame maatregelen zullen ervoor zorgen dat de drie panden een stuk duurzamer worden.

Heeft de gemeente dan nog een tip voor andere maatschappelijk vastgoedeigenaren? 

Harry: 'Zorg dat je gegevens van de gebouwen op orde zijn, of laat ze op orde brengen. Het startpunt, de routekaart, moet een goede basis vormen om van daaruit verder te gaan. Denk aan het opstellen van een MJOP en een energierapport. Intern moeten de beslissers voldoende op de hoogte zijn van de financiële consequenties. Als het verhaal klopt en de resultaten er zijn, krijg je de handen op elkaar.’

Wil jij ook aan de slag met een duurzaam plan voor jouw gebouwen? Ben je benieuwd hoe je duurzaamheid in het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) kunt integreren? Of wil je een energiescan laten maken? Meld je dan hier aan bij dit Ontzorgingsloket Maatschappelijk Vastgoed. 
 

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen