In aanwezigheid van gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen en afgevaardigden uit industrie presenteerde de Circular Biobased Delta woensdag 17 februari de routekaart met 20 biobased-circulaire projecten aan het Topteam Chemie.
Routekaart
De routekaart is het eerste Nederlandse onderzoek dat inzicht geeft in het effect van verschillende biobased-circulaire projecten op CO2-emissiereductie. Als deze projecten worden gerealiseerd, is het haalbaar om in totaal 5,4 miljoen ton CO2 per jaar te besparen. En daarmee een substantiële bijdrage te leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen voor 2030.
Toekomst is circulair
Martijn van Gruijthuijsen onderstreept de conclusie van het onderzoek dat de biobased-circulaire projecten veel meer zijn dan een manier om de CO2-uitstoot te reduceren tussen nu en 2030. “Door ons nu in te zetten voor een duurzame groene chemiesector in Zuid-Nederland, werken we aan de economie van morgen en overmorgen. De toekomst is circulair en ook onze industrie moet duurzaam werken om toekomstbestendig te worden. Zo behouden we de werkgelegenheid in deze sectoren en bouwen we een unieke kennispositie op voor Europa en de wereld.”
Circular Biobased Delta
De Circular Biobased Delta is een samenwerking van de 3 provincies, bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De Circular Biobased Delta steunt bovenregionale initiatieven die zich richten op het gebruik van circulaire of biomassa gebasseerde grondstoffen voor de chemie, de bouw en de verpakkingsmaterialen. De provincie Noord-Brabant bevestigde recent in de Uitvoeringsagenda Circulaire Economie 2021-2023 haar ambitie om het ecosysteem verder te bestendigen en op te schalen om de vruchten te plukken van investeringen die in de afgelopen jaren zijn gedaan.
Lees het rapport.
Publicatiedatum: 18-02-2021