“We zijn natuurlijk mega-vereerd met het winnen van de prijs,” reageert Thijs Rodenburg, directeur en inmiddels derde generatie bij Rodenburg Biopolymers. “Het laat zien dat de markt klaar is voor onze producten. Dat was lang niet altijd het geval.” Die producten waar Rodenburg op doelt zijn soms zichtbaar zoals bioplastic-kratten waar een mosselbank in de Waddenzee op groeit. En soms minder goed zichtbaar zoals de grondstoffen voor papier-, hout- en petfoodindustrie. “Om wat voor reststroom het ook gaat, we kunnen er altijd iets mee,” aldus Rodenburg.
Het bioplastic, bestaande uit tienduizenden witte bolletjes, gaat de hele wereld over waar het vervolgens wordt verwerkt tot een eindproduct. Denk aan frietbakjes, bloempotten en verpakkingen. Bij het verwerken van aardappelrestanten komt veel zetmeel vrij. Het zetmeelrestproduct dat vrijkomt, werkt goed om een boorkop te smeren. “In Saudi-Arabië gebruiken ze dit bij boorplatforms in de olie-industrie. Het is een natuurlijk product zonder chemicaliën,” zegt Rodenburg die overigens een algehele verschuiving in de markt opmerkt. “Overheden afnemers en consumenten accepteren nu een meerprijs vanwege de duurzame toepassing. Een positieve ontwikkeling.”
Rodenburg blijft experimenteren met nieuwe toepassingen en wil daarom uitbreiden. Rodenburg: “Dat willen we samen doen met ondernemers die dezelfde ambities hebben. Hier in Oosterhout. Op deze plek krijgen gevestigde bedrijven en startups de kans om te gaan experimenteren tot het hergebruik van aardappel-, groente- en fruitrestproducten.”
Een circulaire ondernemer vanaf de start
“Een vader-op-zoon-op-zoonbedrijf dat toonaangevend en toekomstbestendig is, moeten we in Brabant koesteren. In principe is Rodenburg al vanaf 1945 circulair,” zegt Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Circulaire Economie provincie Noord-Brabant, die vandaag de Gouden Cirkel overhandigde. Spierings doelt hier op stichter Arie Rodenburg die kort na de Tweede Wereldoorlog aardappelschillen bij huishoudens ophaalde, om deze vervolgens te verwerken tot veevoer en uitgroeide tot een groot veevoederbedrijf in de Benelux. “In de drang naar innovatie een verfijnd oog houden op samenwerking met andere bedrijven. Dat is volgens mij precies wat we nodig hebben om onze economie circulair te maken.”
De provincie Noord-Brabant heeft als doel om in 2030 50% minder primaire grondstof te gebruiken. Daarom moedigen zij vaandeldragers aan om te onderzoeken wat mogelijk is op circulair gebied. Eén van deze aanmoedigingsvormen is De Gouden Cirkel.
Ken jij- of ben jij een Brabantse circulaire ondernemer die aanspraak wil maken op deze titel?
Mail naar goudencirkel@brabant.nl. En voor je het weet, houd jij deze award omhoog.
Publicatiedatum: 09-09-2022