Gedeputeerde Anne-Marie Spierings legt uit wat er gaat gebeuren en ook waarom: “Het loont!”
De Nationale Klimaatweek, die nog duurt tot en met zondag 6 november, daagt deelnemers uit om (nog) bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen. Het initiatief maakt eveneens duidelijk dat dit voor iedereen is weggelegd: van overheden tot bedrijfsleven, van huiseigenaren tot scholieren.
Brabant Doet Wat
Ook ‘Brabant Doet Wat’. Onder die noemer is deze week in de hele provincie te zien wat er zoal mogelijk is als het gaat om duurzaamheid. Anne-Marie Spierings, de Brabantse gedeputeerde voor Energie, Circulaire economie en Milieu, zegt prachtige voorbeelden te kennen van mensen die hun woning hebben verduurzaamd. Heel innovatief, of juist heel circulair.
“Maar ik ken ook mensen die zeggen: ‘Ik heb het komende anderhalf jaar toch een vast energietarief, dus waarom zou ik nu de kieren in mijn woning gaan dichten?’ De motivatie van mensen om hiermee aan de slag te gaan, is heel wisselend.”
Anne-Marie Spierings, gedeputeerde voor Energie, Circulaire economie en Milieu bij provincie Noord-Brabant
Het goede voorbeeld geven
De provincie geeft graag het goede voorbeeld, zo duidt de gedeputeerde haar drijfveer. Het Huis van Brabant, zoals het provinciehuis wordt genoemd, zet daarom komend jaar nieuwe stappen op het gebied van verduurzaming. Terwijl dat niet eens nodig is volgens de wet.
“Die schrijft voor dat een kantoorgebouw per 1 januari 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Daar voldoen wij aan”, weet Spierings. “Maar er valt hier nog veel te besparen. Het gebouw is 50 jaar oud en was destijds al vooruitstrevend. Wij vinden het belangrijk dat het dat blijft.”
Grootschalige renovatie start volgend jaar
Zo’n vier jaar geleden werden al zonnepanelen gelegd op het deel van 6000 m2 dat binnen de organisatie nog altijd de nieuwbouw wordt genoemd. Toch is dit pand al een kwart eeuw oud en toe aan een grootschalige renovatie. Die start komend jaar en besloten is deze zodanig uit te voeren dat het gebouw ook meteen van het gas af kan.
De gedeputeerde: “We hebben de extra kosten daarvan laten onderzoeken. Toen bleek dat die investering net zo groot is als de waardestijging van het gebouw. Dat krijgt na de verbouwing het energielabel A++. Bovendien gaan we op energiekosten besparen. Dat maakt het extra interessant.”
Solar-carports zorgen ook voor comfort
Het hoofdgebouw van 37.500 m2, dat naast de imposante en 103,5 meter hoge toren ook een bestuursvleugel met twee verdiepingen kent, is een ander verhaal. Het was volgens Spierings de bedoeling ook dit gasloos te maken. Maar het dak van de laagbouw is nog te goed om dat open te breken voor isolatie. Vooralsnog komen hierop ook geen zonnepanelen te staan.
“Als alternatief gaan we nu voor een solar-carports: zonnepanelen boven de parkeerplaatsen”, aldus de provinciebestuurder. “Dit geeft de mensen die er parkeren het comfort dat hun auto op zonnige dagen in de schaduw kan staan en dat zij zelf, als het regent, droog naar het gebouw kunnen lopen.”
Onderzoek naar opslag in batterijen
Nog een paar duurzame maatregelen: het enkel glas in de laagbouw wordt vervangen; installaties voor de warmtevoorziening worden geschikt gemaakt voor warmteterugwinning; armaturen die bij de verbouwing in 2015 niet zijn voorzien van ledverlichting, worden alsnog vervangen.
Net als particuliere pandeigenaren loopt ook de provincie tegen hindernissen aan. “Zo is ons contract met Enexis niet toereikend om alle extra opgewekte energie aan het net te kunnen leveren”, noemt de gedeputeerde als voorbeeld. “We bekijken nu of tot die tijd opslag in batterijen een mogelijkheid is.” Haar boodschap: waar een wil is, is een weg.
De provincie hoopt met dit alles de uitstoot van CO2 met een kwart te verminderen. Voor de werkzaamheden in en aan het hoofdgebouw is een bedrag van twee miljoen euro uitgetrokken, dat nog wel door Provinciale Staten moet worden goedgekeurd. De renovatie van de ‘nieuwbouw’ wordt bekostigd uit het eerder vastgestelde onderhoudsbudget.
Duurzaam onroerend goed loont
Een werkwijze die Spierings van harte kan aanbevelen bij andere bedrijven en organisaties met groot vastgoed: “Reserveer eerst het geld ervoor op je begroting. Dat geeft je de ruimte om erover na te denken. Vervolgens hebben wij laten onderzoeken wat er allemaal mogelijk is.” Door de combinatie te maken met reserveringen voor groot onderhoud, blijkt er volgens haar ‘veel mogelijk’.
“Mocht je als eigenaar gaan verhuizen of je pand gaan verkopen, weet dan dat zo’n investering loont en waarde toevoegt. Je ziet in de markt dat duurzaam onroerend goed hogere prijzen heeft dan gebouwen die dit niet zijn.”
Thermostaat omlaag, verlichting toren uit
Tijdens de Nationale Klimaatweek draait de provincie de thermostaat in het Huis van Brabant omlaag. Tevens gaat de verlichting van en projectie op de toren uit en worden medewerkers en samenwerkingspartners extra gestimuleerd om duurzame keuzes te maken.
Benieuwd naar wat er in Brabant te doen is tijdens de Nationale Klimaatweek? Ga naar de website brabantdoetwat.nl.
Publicatiedatum: 01-11-2022