Ervaring theater De Schelleboom met het ontzorgingsloket maatschappelijk vastgoed

Rutger Diepenhorst 02-09-2024
75 keer bekeken 0 reacties

Het ontzorgingsloket maatschappelijk vastgoed van de provincie Noord-Brabant ondersteunt eigenaren van maatschappelijk vastgoed bij de verduurzaming van hun pand. Begin 2024 heeft theater De Schelleboom meegedaan aan het ontzorgingsloket. Een interview met directeur en eigenaresse Leonie Heemskerk.

Energiebesparing

Verduurzamen maatschappelijk vastgoed
Leonie Heemskerk, directeur van theater De Schelleboom in Oosterhout.

“Voor ons was het een manier om een start te maken met de verduurzaming en in contact te komen met de juiste experts om een zo groot mogelijke impact te kunnen bereiken. Een paar maatregelen was voor ons geen optie, we moesten denken aan rigoureuzere stappen. Hierbij konden we wel wat hulp gebruiken.”

Hoe heeft het ontzorgingsloket bijgedragen aan het beheer van jullie vastgoed?

“Zonder het loket was het ons niet gelukt om een goede en complete inventarisatie te maken. We draaien ons theater al 25 jaar zonder structurele subsidie en daar zijn we trots op. Maar dat betekent ook dat we iedere euro zorgvuldig moeten besteden. Het rapport vanuit het ontzorgingsloket is uiteindelijk de basis geweest voor de totale verduurzaming van de ontvangstruimte.

Welke uitdagingen kwamen jullie tegen vóór deelname aan het ontzorgingsloket?

Het was ontzettend zoeken in het oerwoud van mogelijkheden. Juist als relatief kleine organisatie, als stichting én actief in de cultuur pas je niet snel in de standaardlijstjes. Inventarisatie en advies is één ding, je moet het daarna ook kunnen uitvoeren natuurlijk. Een rapport dat in de la verdwijnt, daar heeft niemand wat aan.

Wat waren jullie verwachtingen van het loket en zijn deze verwachtingen waargemaakt?

We wisten vooraf niet goed wat we konden verwachten, maar de experts die ingezet worden hebben echt verstand van zaken en dat is heel fijn. Dat wil niet zeggen dat alles paste bij ons, het blijft maatwerk. Zolang je dat samen doet, dan kom je er uiteindelijk toch uit.

Hoe heeft het loket bijgedragen aan de duurzaamheidsplannen van het theater?

De adviezen en het rapport zijn de basis geweest van onze plannen. Met de contacten via het programma hebben we vervolgstappen kunnen zetten en hebben we uiteindelijk een aanvraag kunnen indienen voor de DUMAVA-subsidie.

Hoe hebben jullie de samenwerking met het ontzorgingsloket ervaren?

Het is heel fijn dat er door uitvoerder DVTadvies echt mensen met expertise worden ingezet. En dat die kennis verder gaat dan de kaders van het ontzorgingsloket. Een kleine tip kan soms voor grote stappen zorgen, waarmee je meer bereikt dan je vooraf dacht.

Zijn er aspecten van de ontzorging die jullie zouden willen verbeteren of veranderen?

Het zou heel fijn zijn als er nog meer ruimte is voor maatwerk en begeleiding bij de uitvoering. Veel kleinere organisaties en gebouwen die niet van de gemeente zijn, brengen vrijwel altijd een uniek vraagstuk met zich mee. De manier van ontzorgen aanpassen aan het vraagstuk. Hoe meer er verduurzaamd wordt, hoe beter het is, toch?

Welke tip(s) zou je andere maatschappelijke organisaties willen geven?

Begin er gewoon aan! Kijk eerst vooral wat de mogelijkheden zijn en wat je zou willen bereiken. En blijf samenwerken. Ga niet achteroverleunen en afwachten. Het is en blijft een intensief traject, waarbij je soms twee stappen vooruitzet en dan weer een stap terug.

Het ontzorgingsloket maatschappelijk vastgoed wordt uitgevoerd door DVTadvies, in opdracht van de provincie Noord-Brabant.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen