Casestudies: stimuleren laadinfrastructuur in de logistiek

Jeroen Minheere 06-11-2024
73 keer bekeken 0 reacties

De verduurzaming in het wegtransport is volop in ontwikkeling. Bedrijven die de stap maken om verduurzamingsplannen te ontwikkelen, krijgen met uitdagingen te maken. Ondanks de beschikbare hulpmiddelen, is de situatie in de praktijk vaak een stuk complexer.

Energiesysteem

Laadinfrastructuur

Ondanks de beschikbare hulpmiddelen, is de situatie in de praktijk vaak een stuk complexer. Daarom  onderzochten de provincies Noord-Brabant en Limburg de praktijkervaringen en behoeftes van logistieke bedrijven op het gebied van depotlaadinfrastructuur. Dit deden ze met casestudies bij twee logistieke ondernemers. 

 

Behoefte aan kennisontwikkeling 

Tijdens de casestudies keken de provincies onder andere naar de uitdagingen waar deze bedrijven mee te maken hebben. Daarbij kwamen drie belangrijke thema’s voor kennisontwikkeling naar voren:

  • Vervanging voertuigen:
    Bedrijven lopen tegen hoge investeringskosten aan, twijfels over levertijden, en onduidelijkheden door wisselende klantvragen en Zero Emissie Zones. 

  • Laadinfrastructuur:
    Bedrijven ervaren uitdagingen bij het kiezen van de juiste leverancier en het bepalen van de optimale laadpaal voor hun voertuigen en bedrijfsprocessen. Ook de inrichting van een slim laadplein roept vragen op. 

  • Netaansluiting:
    Bedrijven hebben behoefte aan duidelijkheid over de benodigde netaansluiting, de verschillen met hun huidige aansluiting en de mogelijkheden om deze aan te passen. Ook ervaren zij knelpunten in de communicatie met de netbeheerder. 

 

Drempels voor ondernemers verlagen

In de casestudies is ook gekeken naar mogelijke oplossingen om depotlaadinfrastructuur te bevorderen. Daaruit kwamen onderstaande (regionale) maatregelen. Hiermee kunnen overheden de drempel voor ondernemers om over te stappen op zero-emissie logistiek verlagen. 

  • Een-op-een begeleiding biedt een belangrijke kans om ondernemers vooruit te helpen, omdat vele vraagstukken een maatwerk oplossing vragen;  

  • Een centraal informatiepunt voor netcongestie is een kans om ondernemers te ondersteunen zodat zij op een simpele en laagdrempelige manier aan de benodigde informatie kunnen komen;  

  • Een specifieke aanpak op bedrijventerreinen kan helpen om door middel van samenwerking problemen in relatie tot netcongestie te verhelpen.  

 

Ben je benieuwd naar de details van het onderzoek? Bekijk dan het rapport in de bijlage hieronder.

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 
Cookie-instellingen