Die samenwerking heet Regionale Aanpak Laadinfrastructuur Zuid of: RAL Zuid. Daarmee werken ze mee aan het nationale doel om elektrisch rijden mogelijk te maken. Wat die samenwerking sinds 2020 voor elkaar kreeg? Dat lees je in dit artikel.
Aantal laadpunten
In Limburg en Brabant zorgde RAL Zuid ervoor dat ongeveer 145.000 extra auto's kunnen opladen aan publieke laadpalen. Om dat voor elkaar te krijgen hebben ze de afgelopen jaren 16.000 laadpunten bijgeplaatst.
In het totaal zijn er nu:
- 20.000 publieke laadpunten
- 125.000 laadpunten op privéterrein
- 1.200 snelladers
Meer dan 500 vragen van gemeenten beantwoord
Naast het plaatsen van laadpalen, beantwoordde het expertisecentrum RAL Zuid ruim 500 vragen van gemeenten. Die vragen gingen bijvoorbeeld over hoe lang een auto aan een laadpaal hangt, of er straatverlichting op een laadpaal kan en waar snelladers kunnen staan. Om alle vragen te beantwoorden organiseerden ze 20 bijeenkomsten en 8 cursussen. Ook schreven ze 12 kennisdocumenten om gemeenten te helpen bij het maken van plannen.
Samen kijken naar oplossingen
Daarnaast werkte RAL Zuid met andere gemeenten, provincies en netbeheerders aan afspraken over verlengd private aansluitingen, denk aan kabelgoten. En over oplossingen voor de drukte op het stroomnet zoals slim laden en energiehubs. En tot slot werkten ze samen met van logistieke ondernemers die overstappen op een elektrisch wagenpark.
Hiermee werkt RAL Zuid toe naar een dekkend en goed werkend laadnetwerk in Noord-Brabant en Limburg in 2030.
Meer weten over RAL Zuid? Kijk op ralzuid.nl