Bouwstenen voor het Brabants energieperspectief

12-12-2024
145 keer bekeken 0 reacties

Het moderniseren van de energievoorziening is nodig om energieafhankelijkheid te verminderen en een betaalbare energierekening voor Brabantse huishoudens en bedrijven te realiseren. De provincie Noord-Brabant werkt daarom aan een duurzaam en toekomstig energiesysteem.

Olie, kolen en aardgas faseren uit, duurzame bronnen voor warmte en elektriciteit komen daarvoor in de plaats.  

De transitie naar een duurzaam en toekomstig energiesysteem is niet eenvoudig. Met het Brabants energieperspectief en de Brabantse energiestrategie geeft de provincie richting aan de ontwikkeling van het Brabantse energiesysteem. Inmiddels is een tussenproduct gereed met daarin de bouwstenen die voor het energieperspectief de basis vormen. De bouwstenen bestaan uit de Brabantse waarden, een eerste analyse van de ontwikkeling van de energievraag en het energieaanbod, en een aantal gestelde opgaven.  

 

Brabantse waarden voor het energiesysteem 

Het energiesysteem kan worden opgesplitst in de volgende onderdelen: energievraag, energieaanbod, energietransport en energieopslag. Het systeem dient een breed maatschappelijk belang. Dankzij het energiesysteem kunnen wij wonen, werken, produceren, recreëren en ons verplaatsen. Het is daarmee een belangrijke maatschappelijke voorziening die iedereen aangaat. Dat maakt ook dat het energiesysteem aan randvoorwaarden dient te voldoen: de Brabantse waarden voor de ontwikkeling van het energiesysteem.  

De provincie, Brabanders en stakeholders hebben samen bepaald welke waarden zij belangrijk vinden voor de ontwikkeling van het Brabantse energiesysteem. Deze waarden zijn: betaalbaar, betrouwbaar en omgevingsbewust.  

 

Figuur 1. Het toekomstig energiesysteem

 

Ontwikkeling energievraag en -aanbod 

De toekomstige energievraag in Brabant wordt beïnvloed door veranderingen in verschillende sectoren: de gebouwde omgeving (woningbouw, bedrijven, utiliteiten en publieke voorzieningen zoals scholen), industrie, landbouw en mobiliteit. Voor een eerste inschatting van deze veranderingen zijn experts geraadpleegd en veelgebruikte aannames gedaan. Op basis van deze informatie en aannames verwachten we een daling van de totale energievraag in Brabant van ongeveer 230PJ op dit moment, naar ongeveer 190PJ in 2050. Deze daling vloeit in grote mate voort uit energiebesparing in de gebouwde omgeving en een efficiënter energiegebruik door de elektrificatie van mobiliteit en industrie.  

Tegenover de ontwikkeling van de Brabantse energievraag staat de ontwikkeling van het duurzame energieaanbod en energie-infrastructuur. De omvang van de op dit moment benutte duurzame bronnen is met 19PJ beperkt ten opzichte van de huidige vraag van 230PJ. Op basis van geplande ontwikkelingen van nieuwe duurzame bronnen zal deze productie oplopen naar 40PJ, wat beperkt is ten opzichte van de toekomstige vraag van 190PJ. Tot slot is het theoretisch potentieel voor extra duurzame energieproductie in Brabant in kaart gebracht. In Brabant bestaat het duurzame energieaanbod onder andere uit restwarmte, groen gas, de opwek van elektriciteit uit zon en wind. 

De getallen in de bovenstaande tekst zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op aannames over toekomstige ontwikkelingen. Pas wanneer er keuzes worden gemaakt over welke toekomstige ontwikkelingen gewenst zijn, en de gedane aannames hiervoor worden aangepast, ontstaat we een duidelijker beeld van het systeem waar we op verwachten af te koersen. 

 

Opgaven voor het Brabants energiesysteem 

De Brabantse energievraag is aanzienlijk groter dan het aanbod uit duurzame Brabantse energiebronnen. Dit betekent een grote uitdaging voor de energietransitie. Om deze uitdaging aan te gaan zijn zes opgaven geformuleerd die nauw met elkaar samenhangen. Over de aanpak van al deze opgaven wordt de komende jaren een keuze gemaakt. 

  • Beperken van de energievraag. 

  • Bewust inzetten van duurzame energiedragers. 

  • Vergroten van het energieaanbod. 

  • Ruimtelijk bij elkaar brengen van vraag en aanbod. 

  • In de tijd bij elkaar brengen van vraag en aanbod. 

  • Bewust uitfaseren van fossiele brandstoffen. 

 

Vervolg: Brabants energieperspectief en Brabantse energiestrategie 

Op basis van de Brabantse waarden, de analyse van de energievraag en -aanbod, en de gestelde opgaven werkt de provincie het komende jaar aan het Brabants energieperspectief. Hierin worden keuzes gemaakt die richting geven aan een duurzaam en toekomstgericht Brabants energiesysteem. De Brabantse energiestrategie vertaalt het perspectief vervolgens in het hoe. Het bevat de uitgangspunten, aanpak en werkwijze van de provincie om het gewenste toekomstbeeld te realiseren. 

 

 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen