Wat is een WKO-systeem?
Een WKO-systeem maakt gebruik van bodemenergie om gebouwen op een efficiënte manier te verwarmen en te koelen. Door warmte in de zomer op te slaan in de bodem en deze in de winter weer te benutten (en vice versa met koude), ontstaat een duurzame manier van klimaatbeheersing. Een optimaal werkende installatie verlaagt de energiekosten en vermindert de CO₂-uitstoot.
Pilotproject WKO-scans
De provincie Noord-Brabant werkt samen met de Omgevingsdienst Zuid-Oost Brabant en Gebruikersplatform Bodemenergie aan een pilot om WKO-installaties efficiënter te laten werken. Binnen deze pilot zijn bij tientallen scans uitgevoerd om de prestaties van de installaties te verbeteren. De pilot is inmiddels afgesloten.
Het proces begint met het verzamelen en analyseren van relevante gegevens, zoals monitoring en energiegebruik. Vervolgens worden gesprekken gevoerd met de eigenaar, eindgebruiker, maar ook met de beheerder of technisch dienstverlener die het beheer verzorgt. Daarin bespreken we hun beleving en ervaringen met het systeem.
Op locatie wordt het systeem beoordeeld en vergeleken met het oorspronkelijke ontwerp. De bevindingen worden geanalyseerd en samengebracht in een rapport met aanbevelingen voor optimalisatie. Uiteindelijk ligt de uitvoering van verbeteringen bij de eindgebruiker en technisch dienstverlener.
Zelf aan de slag met een WKO-scan
Aanmelden voor de pilot is niet meer mogelijk, maar ook buiten deze pilot kunnen gebouweigenaren hun WKO-installatie laten scannen en vervolgens optimaliseren. Het Gebruikersplatform Bodemenergie biedt WKO-scans aan, die de werking van een installatie inzichtelijk maken en waarmee verbeterpunten duidelijk worden.
Wil je meer weten of direct een scan aanvragen? Ga dan naar:
gebruikersplatform.bodemenergie.nl