Veel potentie
In de beginjaren riepen biobased materialen vooral veel vragen op, met name door de hogere kosten en het gebrek aan bewezen prestaties. Ondanks deze uitdagingen tonen de resultaten van diverse pilotprojecten aan dat er veel potentie is, aldus Stapper. Door deze materialen in meerdere projecten toe te passen, heeft biobased bouwen binnen de sector aan geloofwaardigheid gewonnen. Inmiddels is de sector klaar voor grootschaligere toepassingen.
Innovaties in Brabant
In Brabant wordt volop geïnnoveerd met biobased materialen. Bij de herinrichting van de N395 tussen Hilvarenbeek en Oirschot zijn vernieuwende materialen gebruikt, zoals biobased asfalt, beton en wegmarkeringen op basis van natuurlijke grondstoffen als rijstvlies en hennep. In Dongen kreeg een parallelweg een deklaag van harsfalt, waarin fossiele bitumen is vervangen door een biologisch bindmiddel.
Een ander voorbeeld van biobased innovatie is het herinrichtingsproject van de N272, waar Stapper zelf aan heeft meegewerkt. De weg tussen Beek en Donk en Boxmeer is vernieuwd met biobased en gerecyclede materialen, waaronder asfalt en beton uit groenafval en hergebruikte grondstoffen. Dit project laat zien hoe duurzame infrastructuur kan worden gerealiseerd. Tijdens de uitvoering werd ontdekt dat het biobased asfalt een geluidsreducerende werking heeft. Dit onderstreept de extra meerwaarde van biobased materialen, die verder reikt dan alleen duurzaamheid.
Verder lezen?
Lees het volledige nieuwsbericht op de website van Indusa.
Verder lezen