Batterijproject in Dongen draagt bij aan een toekomstbestendig elektriciteitsnet

05-06-2025
131 keer bekeken 0 reacties

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) werkt als partner van de Provincie Noord-Brabant samen met Energietransitiebureau Odura aan innovatieve oplossingen voor het volle stroomnet. Een actueel voorbeeld is de grootschalige batterij op zonnepark Tichelrijt in Dongen, die onlangs in gebruik is genomen. BOM realiseerde dit project samen met energieontwikkelaar Odura en financier Triodos Bank en laat daarmee zien hoe duurzame energie en slimme opslag elkaar versterken.

Flexibele opslag als schakel in de energietransitie 

Het Brabantse elektriciteitsnet raakt steeds voller. Door de snelle toename van duurzame energieopwek en de groeiende vraag naar stroom ontstaat er op steeds meer plekken netcongestie. Hierdoor kunnen we duurzaam opgewekte energie niet altijd meteen gebruiken of terugleveren. Flexibele opslag biedt hiervoor een oplossing. De batterij in Dongen slaat duurzame energie tijdelijk op en levert deze terug aan het net op momenten dat er vraag is. Zo ontlast de batterij het lokale elektriciteitsnet en verhoogt ze de leveringszekerheid. 

Grootschalig, innovatief en zonder subsidie 

Op zonnepark Tichelrijt draait een batterij met een vermogen van 10 megawatt en een opslagcapaciteit van 18 megawattuur. Deze batterij behoort tot de grotere in de regio en functioneert volledig commercieel – zonder subsidie of gegarandeerde inkomsten. De initiatiefnemers halen hun inkomsten uit de zogenoemde onbalansmarkt, waarin zij actief inspelen op schommelingen in vraag en aanbod van elektriciteit. Daarmee zetten zij een uniek project neer dat dient als belangrijke testcase voor toekomstige grootschalige opslaginitiatieven. 

Doorbraak met capaciteitsbeperkend contract 

Een belangrijk onderdeel van dit project is het capaciteitsbeperkend contract dat de partijen afsloten met netbeheerder Enexis. Door deze afspraak reserveert het net ruimte, mits de batterij tijdelijk terugschakelt wanneer dat nodig is. Deze constructie maakt het mogelijk om nieuwe projecten op locaties met beperkte netcapaciteit te realiseren. Dongen is een van de eerste plekken in Nederland waar dit contract daadwerkelijk wordt toegepast. De uitvoering ligt bij energieontwikkelaar Odura, die daarbij fungeert als Congestion Service Provider (CSP). 

Lees meer over hoe de grootschalige batterij op zonnepark Tichelrijt Dongen bijdraagt aan een stabiel en toekomstbestendig netwerk. 

Voorbeeld voor de toekomst 

De provincie Noord-Brabant stimuleert innovaties om netcongestie tegen te gaan, en heeft vanuit het Energiefonds een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het batterijproject in Dongen. Het project toont aan dat er ondanks knelpunten op het electriciteitsnet,  ruimte blijft voor duurzame groei zolang partijen samenwerken en investeren in slimme oplossingen.  De provincie Noord-Brabant volgt de ontwikkelingen rondom grootschalige batterijopslag op de voet. 

Afbeeldingen

Cookie-instellingen