Submenu

Aardgas vervangen door zonnewarmte

Tim van Melick 14-09-2020 325 keer bekeken 0 reacties

Buurten duurzaam verwarmen met zonnewarmte in plaats van aardgas: onderzoek in opdracht van Enpuls en gemeente Eindhoven laat zien dat het technisch mogelijk is. Hierbij wordt de zonnewarmte opgevangen met zonnecollectoren en opgeslagen in een seizoensbuffer.

Het onderzoek

Het onderzoek naar zonthermie vond plaats in Prinsejagt3, een buurt in Eindhoven met jaren zestig woningen, rondom een grasveld. De gemeente Eindhoven en Enpuls keken samen met enthousiaste buurtbewoners naar de ruimte en mogelijkheden voor de aanleg van een kleinschalig warmtenet met zonthermie voor tien tot maximaal honderd woningen. Het project kreeg de toepasselijke naam SunCity.

Resultaten

Het haalbaarheidsonderzoek laat zien dat zonthermie voor deze buurt technisch mogelijk is. Alle gebruikte technieken bestaan al. Met de combinatie van opwek-warmtenet-opslag ontstaat een innovatief en duurzaam warmteconcept, dat potentie heeft als onderdeel van de energietransitie in bestaande buurten. Toch wordt het project niet uitgevoerd, want de kosten vallen veel hoger uit dan verwacht.

Vervolg

Advies- en ingenieursbureau Bilfinger Tebodin toonde aan dat het een stuk goedkoper kan, maar nog altijd bleef een investering nodig van 100.000 euro per woning. Om die reden besloten Enpuls en de gemeente Eindhoven de pilot niet uit te voeren. Toch zien zowel de gemeente als Enpuls een toekomst voor zonthermie, bijvoorbeeld bij grootschaliger projecten of nieuwbouwwoningen. Zeker als in de toekomst de prijzen van de benodigde technieken dalen.

Meer informatie

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen