Submenu

Energiehub op Kempisch Bedrijvenpark als oplossing voor netcongestie

Rutger Diepenhorst 22-05-2024 122 keer bekeken 0 reacties

Druk op het elektriciteitsnet(netcongestie) is een ontwikkeling waar veel bedrijven last van hebben. Daarom werken bedrijven op het Hapertse Kempisch Bedrijvenpark (KBP), Enexis, de gemeente Bladel en de provincie Noord-Brabant samen aan een energiehub.

Samenwerkingsovereenkomst 

Achttien bedrijven op het KBP starten met het verdelen van energie als directe oplossing voor de huidige congestie op het elektriciteitsnet. Op dinsdag 7 mei tekenden zij daarvoor een samenwerkingsovereenkomst met Enexis. De energiehub is een pilot van Enexis, de gemeente Bladel, de provincie Noord-Brabant en de achttien samenwerkende bedrijven. Het doel van de pilot is dat de ondernemers, waaronder VDL Groep en VGI Groep, op het bedrijventerrein hun energievoorziening gezamenlijk organiseren op basis van duurzame energiebronnen. 

Wat is een energiehub? 

Door gebruik te maken van een lokaal energiesysteem, ook wel een energiehub, worden de aangesloten bedrijven minder afhankelijk van de beperkte capaciteit op het elektriciteitsnet. In dit systeem geven bedrijven hun elektriciteitsvraag en -aanbod in. Het systeem zorgt vervolgens voor de distributie en betaling van de gevraagde elektriciteit. Het lokale koppelen van opwek en gebruik draagt bij aan de energietransitie. Het verlicht de druk op het bestaande netwerk, waardoor bedrijven efficiënter kunnen opereren met duurzame energiebronnen. Hiermee wordt ook de totale capaciteit van de energiehub vergroot. 

Eerste stap naar energieonafhankelijkheid 

Door middel van het pilotproject zet KBP een belangrijke stap richting energieonafhankelijkheid. Met de ontwikkeling van een energiehub streeft KBP naar het aanpakken van netcongestie en het omarmen van duurzaamheid. De start van het pilotproject markeert een keerpunt voor KBP en de bredere gemeenschap, waarbij de zelfvoorziening van hun elektriciteitsvraag en -aanbod centraal staat. 

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen