Laadpalen Noord-Brabant en Limburg voldoen als eerste aan strenge eisen cybersecurity

Dominique Proksch
6 keer bekeken 0 reacties

Laadpalen voor elektrische auto’s, geplaatst in opdracht van de provincies Noord-Brabant en Limburg, voldoen als eerste in Nederland aan eisen voor cybersecurity. Hierdoor zijn ze beter beschermd tegen mogelijke aanvallen van hackers.

Energiesysteem

Laadinfrastructuur

Of zoekt u

Communicatie

Dit is in eerste instantie van belang voor automobilisten en beheerders van laadpalen, omdat er dan veilig geladen kan worden op een stabiele stroomvoorziening. Met het toenemende aantal laadpalen en elektrische auto’s beschermt de cybersecurity ook het onderliggende stroomnetwerk tegen hackers, waardoor de omliggende gebouwen een stabiele stroomvoorziening hebben.

In Europa en in Nederland zijn cybersecurity eisen opgesteld voor laadpalen door experts van European Network for Cybersecurity en kennis- en informatiecentrum ElaadNL. De laadpalen die door Vattenfall in Noord-Brabant en Limburg worden geëxploiteerd zijn de eerste laadpalen in Nederland die volledig aan deze strenge criteria voldoen. De laadpalen zijn meer dan een eenvoudig “stopcontact”. Ze bevatten ICT en zijn verbonden met achterliggende computernetwerken om ze aan te kunnen sturen en bijvoorbeeld betalingen te kunnen regelen. Ook faciliteren ze slim laden. Hiermee kan op het meest effectieve moment, zonder het net te overbelasten,  voor zowel berijder, energie-aanbieder en netbeheerder een auto met een passend vermogen (laadsnelheid) geladen worden. Dit betekent dat laadpalen ook goed fysiek en technisch beveiligd moeten worden tegen hackers.

Cybersecurity expert van ElaadNL Harm van den Brink is blij met deze mijlpaal: “Bij onze computers vinden we het normaal dat we die beveiligen met een antivirusprogramma en dat we regelmatig updates installeren. Bij laadpalen moet dit ook de norm worden, een veilige laadpaal die goed beschermd is en ook regelmatig van updates voorzien wordt. Mooi dat Brabant en Limburg hierin nu voorop lopen. Laten we zorgen dat iedereen snel dit goede voorbeeld volgt!”

Regionaal dekkend netwerk

De provincies Noord-Brabant en Limburg, netbeheerder Enexis en Vattenfall werken aan een regionaal dekkend laadnetwerk dat voor iedere elektrische rijder beschikbaar is. Vattenfall beheert op dit moment in beide provincies 2.356 laadpunten. De komende jaren werken de provincie, Enexis en Vattenfall samen om daar 8.000 laadpunten aan toe te voegen. Dit aantal is nodig om de groei van het aantal elektrische auto in de regio te blijven faciliteren.

Publicatiedatum: 28-06-2021

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen