Batterijbranden voorkomen en grondstoffen recyclen, dat is de kern van Team CORE

Sander Barendregt
6 keer bekeken 0 reacties

Maandag 17 januari bracht gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Circulaire Economie) een bezoek aan CORE Chemistry in Son en Breugel. Het team enthousiaste studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, presenteerden hun recycleoplossingen op weg naar een volledig circulaire economie.

Of zoekt u

Project

CORE Titan: de shredder die batterijbranden voorkomt

CORE Chemistry bestaat uit een internationaal studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven. Het team focust zich op het recyclen van moeilijk verwerkbare grondstoffen, zoals batterijen. Tijdens het werkbezoek komt al snel een recente brand bij een afvalverwerker ter sprake, veroorzaakt door een batterij. Team CORE wil dit probleem aanpakken en heeft een nieuwe type shredder ontwikkeld. Deze shredder opereert volledig in het zoute water, om zo batterijbranden te voorkomen. De powernaam van deze speciale shredder? CORE Titan.

Dirk van Meer, medeoprichter van CORE Chemistry, demonstreert aan de gedeputeerde hoe CORE Titan precies werkt. Hij gooit drie oude telefoons in de shredder. Binnen een paar seconden komt er een veilig te recyclen afvalstroom uit. “Zo eenvoudig gaat dat?”, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings die positief verrast is.

 

Kunstmatige intelligentie speurt naar batterijen in producten

Nog een oplossing uit de koker van Team CORE? CORE Temnos. Een innovatieve scanner die op basis van kunstmatige intelligentie checkt of er batterijen in producten zit. Dat is nodig om een duurzame toekomst te garanderen. Het komt nu nog te vaak voor dat producten ‘batterijvrij’ worden gelabeld en zo op verkeerde manier worden gerecycled. Slecht voor het milieu en brandgevaarlijk. CORE Temnos minimaliseert dit verkeerde labelen. Het scheidt en sorteert om recyclefouten te voorkomen. Een knap staaltje techniek.

 

Europese wetgeven belemmert opschaling voor CORE

Tijdens het werkbezoek valt de vraag naar opschalen van het bedrijf. Iedereen bij CORE Chemistry staat te trappelen om op te schalen, maar dat lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. “Er bestaat nog geen Europese wet die toestemming verleent om op deze wijze batterijen te recyclen. Wij hebben de oplossing, alleen de wet is er nog niet”, aldus Dirk van Meer. Daarnaast biedt Team CORE aan graag mee te willen denken aan businesscases. Wie weet volgt er uit dit werkbezoek een verandering in Europese wetgeving.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings spreekt met team CORE over hun recycleoplossingen

Publicatiedatum: 24-01-2022

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen