Ontwikkeling zonnefietspaden

Dominique Proksch
6 keer bekeken 0 reacties

De provincie Noord-Brabant legt fietspaden aan met zonnepanelen in het wegdek. Dit zorgt ervoor dat de beschikbare ruimte optimaal wordt gebruikt, en tegelijkertijd levert het duurzame energie op. Daarmee draagt het bij aan de klimaatdoelstellingen.

Energieopwek

Zonne-energie

Of zoekt u

Communicatie

Fietsen combineren met het opwekken van energie. Dat kan op het fietspad langs de provinciale weg N395 in Oirschot vlakbij het viaduct over de A58. Tenminste, als de zon schijnt. Want op een gedeelte van de fietsroute langs de Kempenweg ten zuiden van de A58 in Oirschot, heeft de provincie recent een zonnefietspad aangelegd. Het fietspad is 35 meter lang en bestaat uit zonnepanelen die geïntegreerd zijn in betonplaten. De betonplaten worden als geheel aangeleverd en geplaatst. Het totale oppervlakte van alle zonnepanelen bedraagt 100 vierkante meter, en is goed voor een jaarlijkse stroomopbrengst van 10.000 KWh. Die opbrengst is vergelijkbaar met het verbruik van 3 huishoudens. 

Zon op Infra

Het project langs de N395 in Oirschot staat niet op zichzelf. Samen met de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland werkt Noord-Brabant namelijk aan een nog groter plan voor de aanleg van zonnefietspaden. Onder de noemer ‘Zon op Infra’ is het de bedoeling om in elk van de 3 provincies 300 strekkende meter fietspad met zonnecellen te realiseren. In Noord-Brabant is daarbij gekozen voor een stuk fietspad langs de provinciale weg N285 tussen de A16 en Wagenberg. Die 300 meter wordt gerealiseerd naast het 35 meter lange zonnefietspad dat nu al langs de N395 loopt. Op dit moment loopt de gezamenlijke aanbesteding van de 3 provincies.  

Lees het volledige bericht op brabant.nl.

Publicatiedatum: 24-01-2022

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen