Hier een circulair kookrecept om vanavond voor te schotelen

Stef Smeenk
6 keer bekeken 0 reacties

De laatste dag van de Week van Circulaire Economie. De events, webinars, livecast en besprekingen vlogen je om de oren. Maar een circulair kookrecept, die ontbrak nog aan je kwartet. Tot vandaag. Verder meer over wat circulair koken is. Én deelt Anne-Marie een tip tegen voedselverspilling.

Of zoekt u

Sociale Innovatie
Communicatie

Circulair koken is vandaag minder afval voor het voedsel van morgen

Circulair koken is ervoor zorgen dat je vandaag zo min mogelijk voedsel weggooit. Maar ook nadenkt over het voedsel van morgen. Stel: je koopt een tros bananen. De eerste opeten lukt vaak nog wel. Naarmate de tijd verstrijkt, worden een paar een beetje bruin. Daar kan je weer bananenbrood van maken. En de schillen? Die gooi je niet weg. Daar maken je een fruitige variant van pulled pork van: ‘pulled banana’. Circulair koken is dus niets anders dan dat, wat we nu als ‘afval’ beschouwen (in de circulaire wereld noemen we dit een ‘reststroom’), inzetten om je te vullen en voeden. Een noodzakelijkheid in een tijd waar Nederlandse huishoudens 590 miljoen kilo goed voedsel  per jaar weggooien.

 

De tip van Anne-Marie om te strijden tegen voedselverspilling

Anne-Marie is naast gedeputeerde Circulaire Economie ook gefocust om zo min mogelijk voedsel weg te gooien. ‘Voedselverspilling tegengaan, dat vinden we allemaal enorm belangrijk. Mijn tip? Neem een vaste dag in de week om de koelkast en groentevoorraad te checken en een gerecht te koken met alles wat nog maar kort houdbaar is. Mijn ideale “hier-kan-bijna-alles-in-gerecht” is een rijk gevulde pastasaus.’ Handig!

Zo maak je een tournedos met circulaire oesterzwammen en koffiejus

Ingrediënten

  • 4 Tournedos of biefstukken (à 160 g) 
  • Olijfolie
  • 2 sjalotjes of rode ui (gesnipperd)
  • 300 gram oesterzwammen (in repen)
  • 30 ml espresso
  • 200 ml rode wijn
  • 200 ml runderfond
  • 20 gram boter
  • Cress om te garneren
  • Peper en zout

Bereiden

Koffiejus
Verhit 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de gesnipperde ui aan tot deze lichtbruin worden. Voeg nu de rode wijn en espresso toe. Voeg na 2 minuten de runderfond toe. Laat de saus zachtjes 5 minuten pruttelen tot het wat ingekookt is en voeg dan de boter toe. De saus is nu klaar.

Oesterzwammen
Verhit 2 eetlepels olijfolie en bak daarin de oesterzwammen voor 3 minuten tot het vocht iets verdampt is en breng op smaakt met wat peper en zout.

Haal ze uit de pan en zet apart.

Tournedos
Verhit in een pan de olie en bak hierin de tournedos 2-3 minuten per kant. Het kan langer of korter. Voor medium bak je het wat langer en breng op smaak met peper en zout.

Opmaak
Gebruik warme borden. Tournedos in het midden van het bord, daarboven op de gebakken oesterzwammen en verdeel de saus met een lepel om het gerecht heen en garneer af met wat cress.

Eet smakelijk!

Publicatiedatum: 11-02-2022

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen