Biobased heeft de toekomst

Stef Smeenk
13 keer bekeken 0 reacties

“Biobased is de toekomst.” Het zijn de woorden van Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Energie, Circulaire economie en Milieu van de provincie Noord-Brabant. Samen met een delegatie van de provincie en Avans Hogeschool was zij te gast bij het lectoraat Biobased Bouwen.

Of zoekt u

Project
Project

Het belang en de ontwikkelingen van Biobased Bouwen staan centraal. Onderzoekers, docenten en studenten laten aan haar zien waar ze mee bezig zijn en leggen uit wat de impact van het praktijkgericht onderzoek is op de maatschappij en op de regio.

Volgens Willem Böttger, lector en hoofd van de kenniskring, zijn er vele verschillende redenen om met biobased bouwen bezig te zijn, zoals het terugdringen van de CO2-footprint. Zo wordt 50% van de totale CO2-uitstoot van een gebouw uitgestoten in de bouwfase. Daarnaast zijn schaarste van aardmaterialen, energie en materialen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Doel van het lectoraat is om het midden- en kleinbedrijf te helpen met biobased innovaties door samen met hen onderzoeksprojecten uit te voeren.

In de achtertuin

Het gezelschap bezoekt onder meer de grote ‘achtertuin’ van de Avans locatie in Den Bosch, waar verschillende biobased bouwwerken te zien zijn. Gebouw door studenten, met medewerking van lokaal bedrijfsleven en opnieuw in het kader van onderzoeksprojecten staan er bijvoorbeeld een Biobased Bezinningshuisje en de CBCI unit. Dit zijn plekken waar biobased bouwmaterialen zijn toegepast en waar wordt gemeten hoe deze zich onder invloed van weersinvloeden gedragen.

 

De achtertuin, ofwel Fieldlab, wordt de komende jaren verder ontwikkeld. Er wordt een pad gemaakt en er komen open en overdekte settings met hoogteverschillen. Studenten kunnen er dan samen of alleen verblijven en er kan zelfs les worden gegeven. Het lectoraat van Willem Böttger staat hier niet alleen in. Het bedrijfsleven doet mee, maar ook andere hogescholen en middelbaar beroepsonderwijs zijn van de partij. Zo worden de mogelijkheden van alle kanten belicht.

Zelf ervaren

In de laboratoria en de werkplaatsen ervaart de gedeputeerde hoe studenten en onderzoekers werken aan verschillende toepassingen, zoals biocomposieten en mycelium. Alle materialen kunnen worden vastgepakt en gevoeld, en dat is toch echt anders dan er online iets over lezen. Spierings: “Dit is de manier van onderzoek die we nodig hebben. Het is niet alleen theoretisch, maar wordt ook meteen in de praktijk toegepast. Daarmee veranderen we de wereld.”

Publicatiedatum: 28-02-2022

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen