Museumbrouwerij de Roos gaat verduurzamen

Noah Schotman 28-10-2022 590 keer bekeken 0 reacties

Museumbrouwerij de Roos heeft afgelopen week een intentieverklaring getekend! Dat betekent dat ze met behulp van het Ontzorgingsloket stappen gaan zetten richting meer verduurzaming.

De naam zegt het eigenlijk al, maar Museumbrouwerij de Roos in Hilvarenbeek is de enige authentieke dorpsbrouwerij van Nederland, waar al sinds 1877 bier wordt gebrouwen. Je kunt er als bezoeker een kijkje gaan nemen in het museum, een rondleiding krijgen en natuurlijk bier proeven.  

Verduurzamen stond niet altijd hoog op de prioriteitenlijst, aangezien er geen budget voor was. ‘Dat veranderde toen Femke van De Groene Grachten contact met ons opnam’, vertelt Rob Berns, voorzitter van de stichting De Roos. ‘Zij heeft uitgelegd wat het Ontzorgingsloket is en wat het eventueel voor ons zou kunnen betekenen.’ Het loket kan namelijk ook helpen met het adviseren over subsidies en tips geven over maatregelen die getroffen kunnen worden zonder dat daar veel budget voor nodig is.  

We zijn al een tijdje bezig met het proces, sinds het eerste contact is gelegd in juni. Tot nu toe is er een inventarisatie geweest, waarin er samen met een coach is gekeken naar welke verbeteringen er allemaal mogelijk zijn bij Museumbrouwerij de Roos. Rob: ‘Onze deelname heeft ons tot nu toe vooral bewustwording opgeleverd. We weten nu beter wat er mogelijk is.’ 

Vaak speelt geld een belangrijke rol. Hiermee kan het loket helpen. ‘Omdat De Roos geen financiële middelen heeft, hopen we samen met het Ontzorgingsloket de subsidiemogelijkheden aan te boren, zodat we de verbeteringen kunnen gaan implementeren', aldus Rob Berns.  

De volgende stap is dat er een plan van aanpak wordt opgesteld, waarin een duidelijk stappenplan staat. Wij zouden graag samen met de Stichting Museumbrouwerij De Roos een oriëntatiestap willen zetten om voor de museumbrouwerij de thema’s isolatie en installaties verder uit te werken. Ook kan deze fase gebruikt worden om meer duidelijkheid te krijgen over de financiering van de plannen en de stichting te begeleiden en ontzorgen bij het aanvragen van een subsidie. Zo weten zowel de pandeigenaar als de coach en facilitator wat er allemaal nog gaat gebeuren. Op naar een duurzame museumbrouwerij! 

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen