Een gemeente die hiermee aan de slag gaat is Laarbeek. Op 30 november heeft wethouder Monika Slaets namens de gemeente Laarbeek een intentieovereenkomst getekend om met hulp van het Ontzorgingsloket Maatschappelijk Vastgoed het gemeentelijk vastgoed te verduurzamen. Gedeputeerde Annemarie Spierings was er namens de Provincie Noord-Brabant bij en benadrukte waarom het ontzorgingsloket er is. Eigenaren van klein maatschappelijk vastgoed hebben niet altijd de expertise, capaciteit en middelen om te verduurzamen. Daarom neemt een expert van het loket een deel van dit proces uit handen om toch de nodige stappen te kunnen zetten.
De gemeente Laarbeek is het verduurzamingstraject met het ontzorgingsloket gestart met vier panden: Het Ontmoetingscentrum in Beek en Donk, sportpark d’n Ekker, Sportpark De Hut en het Gemeentehuis.
Tijdens het coachingstraject zijn aan de hand van deze Routekaart de nodige vervolgstappen besproken en is bekeken welke aanvullende informatie nog nodig is. Daar gaat de facilitator nu verder mee aan de slag. Zo wordt een technische opname van elk pand gemaakt om de haalbaarheid van de duurzame maatregelen te onderzoeken. Vervolgens wordt de Routekaart geconcretiseerd met een begroting en werkomschrijving per onderdeel. Op basis van deze input kan de gemeente Laarbeek een aanbesteding uitzetten voor de uitvoering van de werkzaamheden. Dan worden de plannen werkelijkheid!