Bij aanvang van het programma was er voor alle drie de panden een Energie Prestatie Advies (EPS) beschikbaar. Op basis van deze adviezen kon per pand een concreet verduurzamingsplan worden gemaakt wat aansluit bij de ambities van de gemeente en situatie van elk gebouw.
Expertise bij verduurzaming
‘De reden dat wij meedoen met het Ontzorgingsloket is kansen benutten. Wij hebben als kleinere gemeente er veel voordeel van en zijn er goed mee geholpen’ vertelt Harry Spakman van de gemeente Heeze-Leende. Na een kort coachingstraject is de gemeente aan de slag gegaan met een facilitator die ondersteunt bij het verduurzamingsproces. De facilitator is begonnen om de duurzame plannen te vertalen in concrete werkomschrijvingen. Deze kon de gemeente vervolgens gebruiken in de aanbesteding voor uitvoerende partijen. Dankzij het Ontzorgingsloket had de gemeente in elke stap van het proces een expert die mee kon denken. Zo heeft de facilitator meegekeken of de aanbiedingen wel compleet en marktconform waren, zodat de beste aanbieding gekozen werd.
“De experts zijn pro-actief, hebben goede kennis en ondersteunen zoals afgesproken.”
Harry Spakman
Vergunningen
Voor twee van de panden was er voor een aantal maatregelen een vergunning nodig omdat deze zichtbaar het gevelbeeld zullen veranderen. Ook hier was de facilitator een waardevolle ondersteuning. Ook werd een architect betrokken om de benodigde tekeningen te maken. En met succes! Sporthal de Pompenmaker heeft een vergunning gekregen voor het isoleren van de dieper gelegen geveldelen. Voor dorpshuis de Valentijn is een vergunning verleend voor het plaatsen van nieuwe geïsoleerde kozijnen, het vervangen van geveldelen en het saneren van aangetroffen asbest.
Dakisolatie en zonnepanelen
Nu het aanbestedingstraject is afgerond en de vergunningen zijn verleend, kan de gemeente aan de slag met de implementatie van de duurzame maatregelen. Naast de vergunde werkzaamheden wordt er bij zowel de Pompenmaker als de Valentijn extra dakisolatie en zonnepanelen toegepast. Ook worden de drie panden voorzien van spouwmuurisolatie.
Heeft de gemeente dan nog een tip voor andere maatschappelijk vastgoedeigenaren?
Harry: 'Zorg dat je gegevens van de gebouwen op orde zijn, of laat ze op orde brengen. Het startpunt, de routekaart, moet een goede basis vormen om van daaruit verder te gaan. Denk aan het opstellen van een MJOP en een energieadvies. Intern moeten de beslissers voldoende op de hoogte zijn van de financiële consequenties. Als het verhaal klopt en de resultaten er zijn, krijg je de handen op elkaar.’
Wil jij ook aan de slag met een duurzaam plan voor jouw gebouwen? Ben je benieuwd hoe je duurzaamheid in het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) kunt integreren? Of wil je een energiescan laten maken? Meld je dan hier aan bij dit Ontzorgingsloket Maatschappelijk Vastgoed.