Submenu

11. Onderwaterfoto van de kwetsbare wijk

206 keer bekeken 0 reacties

In deze sessie wordt feitelijke ‘harde’ informatie over een wijk gekoppeld aan ‘onzichtbare’ informatie die komt van wijkbewoners zelf. Niels Götz en Pascal Zoetbrood ontwikkelde een softwarematig model dat de ‘effectketens’ laat zien als je de feitelijke en onzichtbare informatie combineert.

Dit laat beleidmakers vooraf zien of het voorgenomen beleid in goede aarde valt.

Tijdens de sessie kijken we enerzijds naar de informatie die over wijken te vinden is, zoals in het data dashboard ‘Zicht op wijken’. Daar zijn de ‘zichtbare kenmerken’ van een wijk te vinden. Maar net zo, misschien nog wel belangrijker zijn de zaken die in een wijk spelen die niet snel zichtbaar zijn. Tenzij je er gericht, met een ‘opbouwwerkersoog’ naar kijkt. Zoals het sociaal weefsel in een wijk, en sentimenten t.a.v. bijv overheden.

Tezamen vormt deze informatie het startpunt voor stap 2: het inzichtelijk maken van de dynamieken, de mechanismen die in een wijk spelen. Bijv het mechanisme dat als mensen binding met een buurt hebben, dat het dan in een verduurzamingsaanpak goed kan werken om op de trots op de wijk in te spelen.

Dergelijke ‘effectketens’ kunnen in het softwarematige model van de wijk worden ingevoerd dat 5plus1 ontwikkelde. Dit model maakt dergelijke effectketens ook visueel zichtbaar.

Benieuwd naar de normaal niet zichtbare dynamieken in wijken? Sluit dan aan bij deze deelsessie!

Door: Niels Götz I Organisatie psycholoog 5plus1

Presentatie bekijken

 

 
Cookie-instellingen