Onderzoeksboringen geothermie

Yvon Josemanders 12-03-2025
21 keer bekeken 0 reacties

Geothermie is een belangrijke pijler in de energietransitie, omdat het een duurzame en betrouwbare warmtebron is die de CO2-uitstoot kan verminderen. Momenteel wordt geothermie al gebruikt als duurzame warmtebron in de glastuinbouw. In de toekomst kan het ook in woonwijken een alternatief voor aardgas zijn. In Brabant liggen geschikte ondergrondse structuren waaruit geothermie gewonnen kan worden, maar er is nog meer onderzoek nodig naar de ondergrond.

Energieopwek

Geothermie

SCAN

Met subsidie van het ministerie van Klimaat en Groene Groei voert EBN in samenwerking met TNO onderzoek uit naar de geschiktheid van de ondergrond voor het gebruik van aardwarmte. Op locaties in Nederland waar nog weinig bekend is over de ondergrond worden seismisch onderzoek en onderzoeksboringen uitgevoerd. De naam van dit onderzoek is ‘SCAN’.

Waarom aardwarmteonderzoek?

Diep in de ondergrond van onze aarde is het warm. Deze warmte verwarmt het water dat aanwezig is in de aardlagen. Dat water kan ingezet worden om huizen, kassen en kantoren mee te verwarmen. Dit is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas, maar ook een alternatief voor zonnepanelen en windmolenparken. Met de SCAN onderzoeksresultaten kunnen de mogelijkheden van aardwarmte voor Nederland beter ingeschat worden en de kans op succesvolle projecten vergroot worden.

Wat is seismisch onderzoek?

Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de grond ingestuurd. De onderliggende aardlagen en structuren kaatsen de golven terug naar het aardoppervlak, waar geofoons (grondmicrofoons) de signalen opvangen. De reistijd van de geluidsgolven levert een schat aan gegevens op. De ondergrond kan tot wel 6 km diep in beeld gebracht worden. Seismisch onderzoek geeft geen inzicht in de waterdoorlatendheid van de aardlagen, de watertemperatuur of de watersamenstelling. Daarom zijn onderzoeksboringen nodig om data hierover te verzamelen.

Bekijk deze video voor meer informatie over seismisch onderzoek.

Wat houdt een onderzoeksboring in?

Bij een onderzoeksboring wordt er een boortoren met een lengte van ongeveer 41 m hoog geplaatst. Vervolgens wordt er een gat van maximaal 2,5 km diep geboord. Het boorgat is aan de bovenkant 40-60 cm, en onderaan zo’n 15 cm in doorsnede. Daarna worden de dikte en eigenschappen van de aardlagen onderzocht. Na het onderzoek wordt het gat gedicht en de locatie teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Na de boring is er dus niets meer te zien. Het boren en het onderzoek duren ongeveer 2,5 maand en gaan dag en nacht door. Het gehele proces (inclusief op- en afbouw) duurt maximaal 6 maanden.

Benieuwd hoe zo'n onderzoekslocatie eruitziet? Bekijk de timelapse video van de boring in Ouder-Amstel.

Meer informatie

Kijk op de pagina ‘Veelgestelde vragen’ op https://scanaardwarmte.nl of meld je aan voor nieuwsberichten en/of operationele updates via https://scanaardwarmte.nl/nieuws/#updates.

Afbeeldingen

Cookie-instellingen