AGRO

22 keer bekeken 0 reacties

Een business case opslag voor Agro of bedrijventerreinen, specifiek een verduurzaming van de energievoorziening van een melkveehouderij.

Energiebesparing

Verduurzamen industrie/bedrijven

Het consortium heeft een schaalbaar technisch en economisch concept voor een micro grid uitgewerkt dat vanaf 2023 op grote schaal toepasbaar zal gaan zijn binnen met name de melkveehouderij en mogelijk ook binnen andere agrarische sectoren, waardoor er meer dan een verdubbeling van de capaciteit van duurzame energie kan worden gerealiseerd dan tot nu toe gebruikelijk en waarbij netverzwaring kan worden vermeden. De innovatie in dit project ligt in het gekozen totaalconcept, waarbij een aantal systemen en oplossingen slim worden gecombineerd om inzetbaarheid van duurzame energie te maximaliseren: 

 

  • Lokaal gasverbruik wordt vervangen door warmteopwekking met duurzaam opgewerkte elektriciteit (zonne-energie) middels elektrische boilers en warmtepompen. 
  • Verschil in gelijktijdigheid van opwekking en verbruik kan worden opgevangen door het  bufferen (tijdelijk opslaan) van de warmte en door het opslaan van elektriciteit in een batterij. 
  • Plaatsing van zonnepanelen op ook oost en west georiënteerde daken draagt bij aan spreiding van de opwekperiode gedurende de dag in vergelijking tot traditioneel alleen zuid georiënteerde plaatsing. 
  • Tekorten en surplus van duurzaam opgewekte elektriciteit kan tegen gunstige condities worden verhandeld tussen verschillende gebruikers, middels het platform van All-in Power.  
  • Door een goede dimensionering van de technische installatie in relatie tot het verbruik en een slimme regeling van de deelsystemen dit kan geschieden zonder uitbreiding van de capaciteit van de netaansluiting. 
     
    Uitgevoerde casestudies hebben aangetoond dat
  • hiermee tot wel 3 keer zoveel zonne-energie capaciteit kan worden geplaatst achter dezelfde netaansluiting  bij melkveebedrijven. 
  • Uitgaande van verwachte ontwikkelingen van kostprijzen in de komende jaren,de investeringen (zonnepanelen, warmtebronnen, batterijen) vanaf 2023 kunnen worden terugverdiend binnen een periode    van 6 tot 8 jaar, zonder rekening te houden met SDE+ inkomsten.

Afbeeldingen

Waarderen

0 (0 waarderingen)

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 
Cookie-instellingen