worden hier circa 313 nul op de meter (NOM) gerealiseerd, wat inhoudt dat iedere woning evenveel energie opwerkt als verbruikt. Daarom heeft de gemeente Waalwijk onderzoek laten uitvoeren naar de haalbaarheid van een collectief warmtenet. Hierbij is gekeken naar de toepasbaarheid van aquathermie in combinatie met een open bodemenergiesysteem.
Uitkomst onderzoek
Uit het onderzoek bleek dat het oppervlaktewater ten noorden van de projectlocatie genoeg potentie biedt om te dienen als warmtebron. Hierdoor lijkt aquathermie een geschikte oplossing om in te zetten als collectief warmtenet. Echter is in de bouwplanning een duiker opgenomen die ervoor zorgt dat het water rondom de nieuwsbouwwijk met elkaar wordt verbonden. Vanuit het financiële oogpunt wordt geadviseerd om de duiker niet te realiseren of dat deze gesloten kan worden op het moment dat het aquathermiesysteem actief is. Wanneer dit niet mogelijk blijkt te zijn, wordt advies gegeven om de in- en uitlaat verder uit elkaar te plaatsen. Hierdoor zullen de investeringskosten verder oplopen, als gevolg van extra leidingwerk.
Wat betreft de combinatie door bodemenergie in te zetten, zal ook zwaar op de investeringskosten drukken. De projectlocatie ligt namelijk midden in een beschermd natuurgebied, met als gevolg dat er vergunningen worden verleend voor een kleiner debiet. Hierdoor zullen er meerdere ‘doubletten’ gerealiseerd moeten worden, waardoor de kosten oplopen.
Conclusie
De eindconclusie is dat onderzoekers het inzetten van aquathermie in combinatie met bodemenergie niet aanraden. Doordat de projectlocatie in een beschermd natuurgebied ligt, worden de kosten te hoog om daar zorgvuldig mee om te gaan. Dat betekent dat gemeente Waalwijk voor deze NOM-woningen een andere warmtebron moet zoeken.
Download hieronder het complete onderzoek.