Doel van het onderzoek
In 2016 is een monitor van het maatschappelijk draagvlak voor de energietransitie in de provincie Noord-Brabant gestart. Deze monitor heeft ten tijde van het Uitvoeringsprogramma Energie van 2016 tot en met 2019 gelopen. De overkoepelende doelstelling van deze monitor was inzicht te krijgen in het draagvlak onder Brabanders voor de toepassing van verschillende opties voor energiebesparing en duurzame energie, zoals destijds uitgewerkt binnen het uitvoeringsprogramma Energie. Er zijn binnen dit programma metingen gedaan in 2016 en in 2018. In 2019 heeft de provincie een nieuw uitvoeringsprogramma opgesteld - het Uitvoeringsprogramma ‘Energie verbindt 2020-2023’, binnen dit programma is de meting van 2020 uitgevoerd.
Aan deze eerste drie metingen waren drie doelstellingen gekoppeld:
- Inzicht krijgen in de houding van Brabantse burgers ten aanzien van specifieke opties voor energiebesparing en duurzame energie.
- Inzicht krijgen in het gedrag van Brabantse burgers ten aanzien van specifieke opties voor energiebesparing en duurzame energie.
- Inzicht krijgen in de vraag bij welke groepen Brabantse burgers meer of juist minder draagvlak bestaat voor verschillende opties voor energiebesparing en duurzame energie.
De huidige vierde meting is niet in het kader van het Uitvoeringsprogramma Energie van de provincie Noord-Brabant gedaan. Omdat Het PON & Telos bij deze meting samenwerkt met de Radboud Universiteit is de doelstelling verbreed:
4. Inzicht krijgen in wat Brabantse burgers rechtvaardig vinden als het gaat om de verdelingsvraagstukken die betrekking hebben op energie.
Samenwerkende partijen van dit onderzoek
Dit onderzoek is een een samenwerking tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, provincie Noord-Brabant en de Metropool Regio Eindhoven. Het EXPLORE onderzoek kijkt naar de verschillende governance aspecten die deel uitmaken van de regionale energietransitie. Dit wordt onder meer gedaan in de vorm van participatief-observerend en modellerend onderzoek naar de regionale samenwerking tussen verschillende bij de energietransitie betrokken partijen. De ontwikkeling van de regionale energiestrategie (RES) in de Metropool Regio Eindhoven dient daarbij als casus. De evaluatie van participatiemodellen en het begrijpen van de rol van participatie bij de energietransitie vormen een belangrijk aandachtspunt binnen het EXPLORE onderzoek.