Duurzaam energiesysteem dankzij innovatief computerprogramma

Screenshot computerprogramma van tu/e
1025 keer bekeken 1 reacties

Provincie Noord-Brabant start pilot met digitaal hulpmiddel om energiesysteem voor buurten in te richten.

Het klinkt bijna als een droom: een computerprogramma dat helpt bij het opzetten en verbeteren van een duurzaam energiesysteem. Toch is die realiteit dichterbij dan je denkt. Provincie Noord-Brabant is namelijk, in samenwerking met de TU Eindhoven en Enexis, bezig met een pilot rondom de ontwikkeling van een computerprogramma dat gemeenten kan helpen om op buurtniveau een duurzaam energiesysteem in te richten.

Experiment op basis van digitale kopie

Het duurzaam inrichten van het toekomstige energiesysteem is complex. Daarom is het fijn van tevoren te weten welke effecten bepaalde keuzes hebben. Om beleidsmakers en bestuurders hierin inzicht te geven, lanceren bovengenoemde partijen een digitaal programma. Daarin kun je met behulp van een digitale kopie van de werkelijkheid spelen met verschillende maatregelen en de effecten daarvan onderzoeken. Hiermee wordt het mogelijk om te experimenteren met verduurzamingsmaatregelen voordat complexe keuzes gemaakt moeten worden.

Bovengenoemde partijen lanceren dan ook een digitaal programma waarin je maatregelen kunt uitproberen en de gevolgen daarvan kunt inzien. Beleidsmakers en bestuurders krijgen met deze tool inzicht in de complexiteit en keuzes voor een toekomstig energiesysteem.

Marc van de Ven, project- en programmamanager Energiek Brabant bij Provincie Noord-Brabant licht toe: “Op buurtniveau zien we de complexiteit van de energietransitie in volle omvang. Komt er een gecombineerde energievoorziening (elektriciteit én warmte) of wordt het 100% elektrisch? Er is een groot aantal scenario’s denkbaar, maar wat is nu een goede keuze? Wat zijn de consequenties in termen van bijvoorbeeld betaalbaarheid van energie, het ruimtegebruik van voorzieningen in straten en woningen, en de beschikbaarheid van energie? Dankzij deze tool kunnen we hier meer inzicht in krijgen.”

 

Het energiesysteem op buurtniveau

In samenwerking met de TU/e en Enexis

De drie samenwerkende partijen starten niet met een blanco blad. Eerder is er namelijk al een landelijk onderzoeksprogramma (NEON) gestart waarin belangrijke inzichten zijn opgedaan en de basis van het programma is gemaakt waar we nu op verder ontwikkelen.

“In NEON maken we interactieve programma’s waarin de complexiteit van de energietransitie is ingebouwd maar waar beleidsmakers toch makkelijk mee kunnen spelen, zodat ze sneller knopen door kunnen hakken op weg naar een duurzaam energiesysteem. We merken in dit project dat gemeenten daar ook echt op zitten te wachten en dat is voor ons geweldig om te ervaren.”, aldus Auke Hoekstra, programmadirecteur NEON.

 


Het energiesysteem op regionaal niveau

 

Starten in een aantal gemeenten op buurtniveau

Met de gemeenten Altena, Breda en Tilburg zijn afspraken gemaakt om te onderzoeken hoe een dergelijk digitaal programma kan helpen bij het opstellen van scenario’s voor een hele buurt. Daarvoor is in elke gemeente een voorbeeldbuurt geselecteerd. De drie geselecteerde buurten verschillen in type woning, bouwjaar, energielabel en -verbruik. Voor de pilot wordt een ‘gamingstrategie’ opgesteld waarmee een gestructureerd proces wordt doorlopen. Het doel is om een robuust ontwerp te krijgen van een integraal (warmte en elektra) en gebiedsgericht energiesysteem. De effecten van een dergelijk systeem op buurtniveau worden inzichtelijk gemaakt op naastliggende buurten en grotere regio’s.

Deze werkwijze geeft per buurt inzicht in de effecten van de gemaakte keuzes voor het energiesysteem, zoals kosten, netbelasting, duurzaamheid en doorlooptijd. Dit kan gemeenten helpen bij het opstellen van ontwerpprincipes voor hun toekomstige energiesysteem in de gebouwde omgeving.

 

Vervolgstappen

De ontwikkeling van dit computerprogramma staat nog in de startblokken. In februari en maart dit jaar is de functionaliteit verder uitgewerkt en getest. Het streven is om binnenkort een prototypefunctionaliteit beschikbaar te hebben en te starten met een verkenning hiervan bij de bovengenoemde gemeenten.

 

Meer weten over deze pilot?

Neem voor vragen contact op met project- en programmamanager Marc van de Ven via mpjvdven@brabant.nl

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Jack verouden

13-04-22 om 7:53

Heel interessante ontwikkeling. Toch zul je eerst zonneparken en windmolens moeten hebben om dit te kunnen doen. Waarom op gemeente nivo? Kan dit niet beter regionaal of provinciaal gebeuren. De gemeentegrenzen zijn te 'scherp' en te afhankelijk van politieke beslissingen.

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 
Cookie-instellingen