Sociale innovatie in sociale verhuur – wonen als een dienst

15-04-2019
2631 keer bekeken

In het klimaatakkoord wordt van woningbouwcorporaties gevraagd om binnen de bebouwde kom een startende rol te nemen in de gebouwde omgeving. In deze pilot onderzocht Leystromen hoe ze die rol in een wijk waar ze hun woningen gaat verduurzamen kan invullen.

Leystromen biedt woningen aan mensen met een laag- of middeninkomen. De corporatie zorgt voor comfortabel wonen in aangename buurten. Leystromen is actief in de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek en Oisterwijk.

Waarom was dit een pilot binnen SIE?

Ongeveer 30 procent van de woningen in Brabant bestaat uit sociale huurwoningen. Corporaties zijn binnen het Klimaatakkoord benoemd als de startmotor van de energietransitie binnen de gebouwde omgeving.

Vragen die in deze pilot onderzocht worden zijn onder andere:

  • Kan de corporatie bij verduurzaming van haar woningen in een buurt de eigenaar bewoners van een zelfde type woning inspireren om ook met de eigen woning aan de slag te gaan?
  • Welke rol moet de gemeente dan nemen? Wat wordt van de gemeente verwacht?
  • Kunnen de bewoners, zowel huurders als eigenaar bewoners, ook profiteren van collectieve opwek? En zo ja hoe werkt dat dan?

De praktijk bleek zeer weerbarstig. Lees de resultaten terug in het boekverslag 'waar een wil is, is een (om)weg.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen