Project Tilburg

Verduurzaming Gespikkeld Bezit Abdijbuurt

Woningcorporaties zijn doorgaans bereid om particuliere koopwoningen die zich te midden van hun bezit bevinden (het gespikkeld bezit) mee te nemen in een verduurzamingsaanpak. Maar hoe vergroten we de kans dat particuliere woningeigenaren het aanbod van woningcorporaties voor het verduurzamen van hun woning gaan accepteren? Daar willen we tijdens dit project meer zicht op krijgen. We richten ons specifiek op de Abdijbuurt in Tilburg, waar woningcorporatie Tiwos een aanbod aan particuliere woningeigenaren gaat doen.  


Wat we doen
We benaderen het vraagstuk middels een social design-aanpak. Dit betekent dat de zowels woningcorporatie als gemeente (sociaal domein en energietransitie) in een open proces op zoek gaan naar een werkwijze. Onderdeel van het project is de benadering van de doelgroep via de social design-methodiek. We gaan onze aanpak dus in de praktijk toepassen. 


Waarom we bestaan
Het is een gemiste kans als de eigenaren van de koopwoningen niet meeliften op een aanpak die de corporatie specifiek voor hun type woning heeft uitgedacht en laat uitvoeren. Dit leidt tot een hogere energierekening vanwege de stijgende gasprijs en een negatief effect op de woningwaarde met alle gevolgen van dien.   
Er zijn meer nadelige effecten.  Het aanbrengen van de energiemaatregelen, zeker als het om dakisolatie gaat, wordt complexer als enkele huizen buiten de aanpak blijven.  Ook het aanzien van de straat lijdt eronder als enkele woningen niet worden gerenoveerd. 


Sociaal innovatief
We werken volgens de methode social design. Daarmee denken we beter aan te kunnen sluiten op de vraag/behoefte van de eigenaren en minder vanuit het aanbod te redeneren. 

Lessen en tips
In de pilot proberen we antwoord te vinden op de volgende vragen: 

  • Hoe kan het gesprek met woningeigenaren over een verduurzamingsaanbod vanuit een woningcorporatie het beste gevoerd worden om te bevorderen dat zij:

o    openstaan voor het aanbod
o    hun overwegingen willen delen
o    mee willen denken over mogelijke oplossingen . 

  • Welke obstakels (financieel, organisatorisch, sociaal-maatschappelijk of communicatief) blijken in de praktijk deelname te blokkeren en welke oplossingen zijn denkbaar?  

Wie doen er mee?

  • Projectleider; externe inhuur
  • Social design: extern bureau
  • Overige leden projectgroep:

o    Woningcorporatie Tiwos: projectleider en leefbaarheidsconsulent
o    Gemeente Tilburg: beleidsmedewerker sociaal domein, beleidsmedewerker energietransitie, wijkregisseur 

De toekomst
Het project omvat zowel het ontwerp als de toepassing van de werkwijze om eigenaren van het gespikkeld bezit te interesseren in een verduurzamingsaanpak vanuit de woningcorporatie. Op basis van de ervaringen die we in dit project opdoen, bepalen we of de werkwijze op grotere schaal kan worden geïntroduceerd. Als dat voor de gemeente Tilburg interessant is, kan het ook interessant zijn voor andere gemeenten.

Agenda

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen