Introductie bij het onderwerp monitoren
Hier kunt u het volgende artikel nalezen als PDF : Monitoring
Monitoren
We denken bij het meten van de prestaties van je huis vaak vooral aan de energiemeter: kWh stroom, water en gasverbruik, maar er is zoveel meer waar aan te meten is. Hieronder geven we een overzicht van hoe en waar je kunt meten en wat je ervan kunt leren.
Luchtkwaliteit / CO2-meter
We beginnen met een luchtkwaliteit / CO2-meter. Hiermee kan je elke woonruimte een poosje monitoren om te zien hoe het ervoor staat met de ventilatiesituatie van die ruimte: blijft de CO2-waarde lang hoog, blijft de badkamer lang vochtig, hoe snel koelt de zolder af. Dat zijn allemaal zaken die sterk zullen verbeteren als je met je woning aan de slag gaat. En het is daarom goed om een poosje nulmetingen te doen om veel over je woning in de huidige toestand te leren.
Slimme meter uitlezen
Je slimme meter in de meterkast, bijna iedereen heeft die inmiddels, vertelt je veel over je energieverbruik: hoeveel kWh-stroom en m3 aardgas koop je van het energiebedrijf? Dat zijn natuurlijk de waardes die, als je ze flink weet te verlagen, gaan zorgen voor een fors lagere energierekening. Dus zaak om te leren hoe en wanneer je huis deze energie-inputs gebruikt.
Direct grip op kosten
Je kunt de slimme-meterstanden van je huis uit laten lezen met diensten als mindergas.nl. Voor 7 euro per jaar krijg je zelfs een mooi overzicht van je dagverbruik, eventueel gecorrigeerd voor de buitentemperatuur zodat je je verbruik goed kunt vergelijken met andere jaren.
Wil je een gedetailleerder beeld dan kan je met een slimme-meter uitlezer per minuut je verbruik. De kosten van dit soort apparatuur bedraagt enkele tientjes. Deze apparatuur is zo nauwkeurig dat je bij wijze van spreken ermee kunt zien of er 's nachts nog per ongeluk ergens een lamp aan staat.
Dagverbruik op koude dagen
Als je nog geen slimme meter hebt of geen extra diensten wilt afsluiten dan raden we je sowieso aan om tijdens een koude periode een dagboekje of lijstje bij te houden van je gas-meterstanden per dag omdat die informatie heel waardevol is voor het bepalen van je piek warmtevraag.
Dagverbruik warme maand
Als je in juni/juli het gasverbruik volgt kan je een goed beeld krijgen van je gasverbruik voor koken en douchen. Het is fijn die waarden te kennen omdat je daarmee:
- weet wat je douche-verbruik is en dat is weer goed om te weten als je bijvoorbeeld warmtepomp plannen gaat maken (hoe groot moet je tapwaterbuffer zijn bijvoorbeeld).
- je winter-verbruik daardoor nog beter kunt duiden omdat je weet welk deel voor douchen en koken is.
Dagboekje huis
En last but not least: schijf eens op een A4'tje op hoe je je woning nu ervaart, waar je denkt dat zaken verbeterd kunnen worden, welk onderhoud je aan ziet komen, welke plannen je nu hebt. Het is leuk om dat over een paar jaar nog eens terug te lezen om te ontdekken hoe de inzichten die je op gaat doen door met je huis aan de slag te gaan je plannen gaan veranderen.