De meeste woningen die we bezoeken staan er al een hele tijd. De verwarmingsinstallatie is al een paar keer vervangen, soms met een paar stukjes leidingwerk er bij. Maar hoe is het nou met de technische staat van het hele verwarmingssysteem gesteld? En is het klaar om ook te koelen? Om die vragen te beantwoorden kijk je naar de volgende 5 eigenschappen:
1. Schone leidingen van voldoende diameter
Schoon wil zeggen dat er geen verstopping in het systeem zitten. Dit is natuurlijk niet iets wat we tijdens het woningbezoek kunnen vaststellen maar als je voorbereidingen aan het treffen bent voor een warmtepomp dan kan het geen kwaad om de leidingen eens te laten controleren en in geval van vervuiling te laten doorspoelen. Laat dan gelijk een goede vuilafscheider plaatsen die verdere vervuiling voorkomt.
De diameter van de leidingen die we aantreffen is vaak maar 15 millimeter. Als je voorberedingen treft voor laagtempertuurverarming (en koeling) dan heb je eigenlijk een distributieleiding van de ketel naar de wonkamer nodig van minimaal 32 mm en van daaruit met 22 mm naar de afgiftepunten. Deze ruimere leidingen heb je vanwegen twee redenen nodig:
- Hoe langzamer het water stroomt hoe stiller het systeem zal zijn
- Hoe lager de aanvoertemperatuur hoe meer water er nodig is om de woning te verwarmen (wat in te dunnen buizen tot een hoge flow zou leiden)
Dit zijn cijfers om de gedachten te bepalen, je installateur kan het tot op de millimeter voor je doorrekenen.
2. Hydraulisch in balans
Waterzijdig inregelen is heel belangrijk als je het optimale rendement uit je warmteopwekker wilt halen. Het maakt daarbij niet uit of dat een cv-ketel, warmtenet of een warmtepomp is. Waterzijdig inregelen = Zorgen dat elke warmte-afgever (radiator, vloerverwarming, convector) precies de hoeveelheid warmte aangeboden krijgt die hij ook daadwerkelijk af kan geven. Tegenwoordig wordt dit gedaan door zelfregelende constante flow ventielen te plaatsen.
Let op : Als je dit traject in gaat zal je vaker wel dan niet radiatoren gaan tegenkomen waarbij de kraan vastzit, de leiding rot is of anderszins "problemen". Als je die tegenkomt laat dan herstelwerkzaamheden uitvoeren volgens stap 1.
3. Slim gezoneerd
Wie heeft er tegenwoordig geen thuiskantoor? Als je dat warm wilt krijgen moet meestal de thermostaat in de woonkamer hoog gezet worden om de rest van het huis mee te laten liften. Als de zolder nog niet warm is (te kleine vervuilde radiator vol lucht?) als de woonkamer dat wel is krijgen we comfortproblemen : "De zolder is niet warm te krijgen". Met een radiografisch zoneringssysteem, waarbij elke ruimte afzonderlijk warmte kan/mag vragen aan de warmtebron, los je dit op. Comfort en een behoorlijke besparing op je gasverbruik omdat de ketel niet voor niks de woonkamer gaat opwarmen.
4. Voldoende afgiftevermogen op 40 graden
Toewerken naar een situatie dat je geen water van 80 graden meer nodig hebt (als het koud is) is een van de basisbeginselen van het integrale plannenmaken. Als in de woonkamer oud Thermopane glas vervangen is, de vloer geïsoleerd is , de kieren rond kozijnen aangepakt zijn, de spouw gevuld is en de ventilatie lucht van 18 graden inblaast dan gaat het lukken te verwarmen met 40 graden. Het kan wel zijn dat je afgiftesysteem net niet genoeg capaciteit heeft en dan zijn er genoeg mogelijkheden dit te verbeteren. Dat kan op vele manieren:
- kleine ventilatoren onder de radiator voor extra flow
- nieuwe convectoren die uitgelegd worden op een aanvoer van 40 graden
- vloerverwarming in combinatie met wandverwarming
de mogelijkheden zijn haast eindeloos als je creatief bent en vóór denkt.
5. Voorbereid op koelen
Als je dan toch plannen aan het maken bent dan kan je ook best vast vóórdenken over koelen. Want helaas zal de catastrofale opwarming van de Aarde nog wel even doorgaan en de mogelijkheid om actief te kunnen koelen met je afgiftesysteem gaat echt een bonus van je woning worden. Met vloerverwarming en een aansluiting voor een koelbatterij bij het ventilatiesystem kan je vermoedelijk zonder airco de hittegolven doorkomen. De meeste mensen die we spreken hebben nog nooit gehoord van plafondkoeling op de slaapkamer terwijl dit echt heel comfortabel is.
Plafondkoeling
Koelbatterij ventilatie