Start met deze 4 stappen
- Kennisniveau van georganiseerde bewonersinitiatieven op peil brengen: bestaande beleidsplannen en basiskennis over (lokale) warmtevoorziening delen
- Opstart subsidie: voor de meeste georganiseerde initiatieven met al goed plan liggen, een subsidie verlenen om de plannen verder op te stellen. Zonder tijd en expertise is het vaak moeilijk om tot concretisering te komen Zoals subsidie regeling “Samen Aardgasvrij” in Gouda
- Heel snel het daadkrachtvermogen van het initiatief inschatten: is dit groep mensen geschikt voor meedenken, mee communiceren, mee ontwikkelen en/of mee investeren? Afhankelijk van deze bereidheidsniveau en capaciteitsniveau heet de zin om tot de ontwikkelingsfase te gaan. Dan kan de gemeente met volle kracht samen met het initiatief een collectieve warmtevoorziening gaan ontwikkelen. In deze samenwerking kunnen beide partijen in een intentieovereenkomst hun wederzijde verwachtingen op het papier zetten.
- In de ontwikkelingsfase, kan de gemeente procesbegeleiding voor zich nemen, een publieke garantie/ lening verlenen, zelf mede investeren. In deze fase fungeren de bewonersinitiatieven en de gemeente als een samenwerkingsentiteit die samen een project van de grond gaat halen.
Zie inspiratie over lokale initiatieven in Noord-Brabant:
Minder lokaal:
Spaargas Ramplaankwartier
Ervaring leert dat gemeenten het vaak nog lastig vinden om de juiste ruimte en begeleiding te creëren voor bewonerscollectieven. Gelukkig zijn er landelijk en lokaal in Brabant verschillende partijen die op verschillende manieren informatie en ondersteuning bieden voor bewoners om warmte initiatieven te ontwikkelen. Gemeenten kunnen met deze partijen samenwerken of bewoners(collectieven) doorverwijzen naar een van deze partijen. Hieronder delen we twee handige boeken over burgerparticipatie. En geven we een overzicht van 5 partijen. Wat voor service ze bieden en voor wie, inclusief een link naar de website en/of contactpersonen.
Het werkboek 'Help een burgerinitiatief' is gratis te downloaden op Energiewerkplaats
Het rapport 'Waar een wil is, is een (omweg) is ook gratis te downloaden
Het programma Sociale Innovatie in de Energietransitie heeft rapport geschreven over 34 lessen voor overheden, waarin bewonerscollectieven meermaals worden genoemd. Handig leesvoer.
Download het rapport
1. Energie Samen faciliteert bewonerscollectieven
Met het programma Buurtwarmte ondersteunen ze lokale initiatieven die huizen willen verduurzamen, een buurtenergieplan willen maken, of een warmtesysteem willen ontwikkelen, exploiteren en beheren. Dit doen ze door middel van kennissessies, trainingen, maar ook begeleiding en ondersteuning op maat. Per provincie is er een Buurtwarmte-Coördinator beschikbaar voor vragen over collectieve warmte-initiatieven, voor bewoners én gemeenten.
Neem contact op met Derk Hueting (coördinator Brabant)
Mail: dh@dhuet.nl
Mobiel: 06-21230938
https://buurtwarmte.energiesamen.nu/
https://buurtwarmte.energiesamen.nu/pagina/69/stel-je-vraag-aan-de-provinciaal-coordinator
2. Stichting Buurkracht brengt bewoners bij elkaar
Buurtkracht ondersteunt ze met tips, trucs en tool, zoals een buurtkracht-app. Individuele bewoners met een goed idee kunnen buurtkracht gebruiken om andere bewoners erbij te zoeken en een collectief te gaan ontwikkelen. Specifiek voor gemeenten en provincies zijn er programma’s ontwikkeld om bewoners(collectieven) hierin te ondersteunen.
Bezoek buurkracht.nl
3. LSA Bewoners is een vereniging en netwerk van bewonersgroepen
Zij houden zich bezig medt het delen en bundelen van kennis en kracht. Ze ontwikkelen projecten, beïnvloeden beleid en zorgen voor ontmoetingen tussen initiatieven. Alle bewonersgroepen of collectieven kunnen zich hier bij aansluiten.
Bezoek lsabewoners.nl
4. De Brabants milieufederatie heeft een Servicepunt Energie
Met het servicepunt ondersteunen en adviseren ze ze lokale natuur- en milieuorganisaties en energiecoöperaties die aan de slag willen met lokale met duurzame energie. De bijeenkomsten een trainingen voor de aangesloten organisaties hebben als doel om als lokale belanghebbende zeggenschap te krijgen over grootschalige energieprojecten en de warmtetransitie.
Bezoek brabantsemilieufederatie.nl
5. De website Hier Opgewekt is een goede sparringspartner voor bewoners(collectieven)
De website staat vol met informatie, voorbeelden en sparringpartners/
Bezoek hieropgewekt.nl