Transitievisie Warmte Gemeente Maashorst

Maarten Diependaal 03-05-2022
219 keer bekeken

Maashorst is een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Zij is op 1 januari 2022 ingesteld door een fusie van de voormalige gemeenten Landerd en Uden. De potentie voor energiebesparing is groot in Maashorst i.o. Dit komt omdat het merendeel van de gebouwen naoorlogs is.

We hebben onderzocht welke duurzame warmtebronnen er in Uden beschikbaar zijn als alternatief voor het aardgas. In Uden zijn twee bestaande hoge temperatuur warmtebronnen aanwezig waarvan er één in de buurt van woonbuurten ligt (C&T Technics). In het zuiden en westen van Uden is er potentie om energie uit oppervlaktewater te halen(aquathermie uit de Leijgraaf). In Schaijk is er mogelijk ook een kans voor aquathermie (Oude Maas), al is de toepassing hier minder waarschijnlijk vanwege de afstand tot de Oude Maas.

De kansen voor grootschalige warmtenetten zijn hierdoor beperkt tot het westen en zuiden van Uden (aquathermie in combinatie met asfaltwarmte van de A50 en restwarmte van C&T technics en enkele lokale supermarkten). Voor de meeste gebieden wordt daarom een individuele helemaal elektrische warmtepomp voorzien. Verder zijn er verspreid over de gemeente gebieden waar een hybride warmtepomp en/of groen gas/waterstof nodig is (vanwege de relatief oude bebouwing).

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen