Brabantse ambtenaren spelen met de warmtetransitie ‘Mag ik van jou...groen gas?’

Stef Smeenk 25-07-2022
197 keer bekeken

Een kaart van Brabant van 2x3m, een kakofonie aan gekleurde pionnen, en twintig ambtenaren uit de RES Metropoolregio Eindhoven die daaromheen hevig met elkaar discussiëren. Dat was de setting op 21 juli. in dit giga-speelbord staat de Brabantse warmtetransitie centraal. Maar wie heeft er gewonnen?

Nee, we hebben hier niet te maken met een Brabovariant van Risk. Deze ambtenaren speelden dit bordspel samen om na te denken over de volgende stap in het warmtetransitievraagstuk.

Ondanks dat er een spel te spelen was, merkte je niks van een competitieve aard onder de speler. Sterker nog: de sfeer was eerder ‘We all live in a yellow submarine-esk’, voor wie de popelpee van de Beatles nog weleens opzet. Met een actuele kerncijfers Transitivisie Warmte (TVW) onder de arm, druppelden de ambtenaren het Enexiskantoor in Eindhoven binnen. ‘De kerncijfers heb je nodig tijdens de sessie’ stond er op de uitnodiging. Een oproep waar gehoor aan werd gegeven.

Onderhandelposities, vragen en bewustwording: dat ontstond er tijdens de game

‘Wow, jouw gemeente staat voor een grotere opgaven dan de mijne.’ ‘Ik denk dat inzetten om isolatie een goede optie is, maar er staat niks in mijn TVW. Hoe ga ik het gesprek aan met mijn wethouder?’ Dit zijn zomaar wat reacties tijdens het spel. ‘Het mooie aan zo’n interactief bordspel, is dat het direct duidelijk maakt wie-met-wie kan samenwerken. Knelpunten, koppelkansen ze komen allemaal voorbij,’ zegt medeorganisator Daniel Peyron (Adviseur Expertise Team warmte Noord-Brabant ETW). ‘Het fijne is dat men denkt in oplossingen.' Tijdens het spel luistert een expert van Enexis mee. 'Je krijgt als speler direct feedback of jouw oplossing niet te veel elektriciteit vraagt. Dat is in deze tijd wel handig.'

Over gas valt te praten

Ook de voor- en nadelen van aquathermie, zonthermie en geothermie werden uitvoerig besproken. Bijkomstigheid was het ontstaan van onderhandelposities. ‘Jullie kiezen voor een all-electric-oplossing. Kunnen wij dan het groene gas krijgen? Bij ons zijn ze nog niet "om" wat biogas betreft.’ Juist door dit soort discussies kijkt Peyron terug op een succesvolle sessie: ‘Het voornaamste doel is bewustwording. De game maakt het laagdrempelig én inzichtelijk.’

14 september ervaren ook bestuurders de TVW-uitdagingen van de toekomst

Dan wordt er namelijk een soortgelijke sessie georganiseerd voor 21 wethouders en gedeputeerde in de Metropoolregio Eindhoven. ‘Door het spel te spelen zien ze wat er allemaal bij komt kijken. Wat bijvoorbeeld het vraagstuk is qua capaciteit aan mensen, denk- en slagkracht. En geeft het hen inzicht van het belang om op regionaal niveau bestuurders, beleid en uitvoer met elkaar af te stemmen,’ aldus Peyron. Wij kijken erg uit naar deze sessie. Schuif je als bestuurder aan? Dan geven we hier 9 speltips slim onderhandelen die zijn voortgekomen uit de beste deals in de geschiedenis.

Veel lees en spelplezier gewenst. 

Afbeeldingen

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen