4,5 opvallende vragen uit ’t spreekhalfuurtje bodemenergie

Sander Barendregt 19-07-2022
652 keer bekeken 0 reacties

‘Moeten we als gemeente toestaan dat particulieren kabels in de openbare grond hebben?’ Deze vraag stond centraal tijdens het digitale spreekhalfuur bodemenergie voor RES Metropool Eindhoven.

De meningen, voorbeelden en tips vlogen ons om de oren. We hebben de 4,5 prangende vragen + antwoorden op een rij gezet.

 

1. Een WKO-leiding ligt er voor de eeuwigheid. Als gemeente moet je zo-nu-en dan ook iets doen in de openbare ruimte. Moet je als gemeente toestaan dat particulieren een kabel of leiding of onder ondergrondse infrastructuur in de openbare grond hebben? Als je gaat herinrichten. Wie betaalt dat dan? Hoe regel je dat?

Voorbeeld: in Gemeente Amsterdam gebeurt in de openbare ruimte veel met open- en gesloten systemen. Daar hebben ze afgesproken: de grenzen van de percelen zijn de grenzen van de woonruimte. Kom je daarbuiten? Dan is het van de gemeente. Wil je daar iets doen? Dan heb je altijd te maken met een erfpachtovereenkomst. Als je daar iets wilt realiseren in de bodem qua bodeminfrastructuur, dan is dat prima te regelen met de gemeente. Je hebt bijvoorbeeld recht van opstal hebben, precario, dat soort zaken.

Tip: praat eens met iemand van de openbare ruimte in Amsterdam om te vragen hoe zij dat juridisch regelen.

 

2. Maar moeten we het nou wel of niet toestaan om particulieren een ondergrondse infrastructuur aan te laten leggen in de openbare ruimte?

Dit is niet een vraag die je aan technisch specialisten moet stellen. Dit is een politieke vraag. Een gemeenteraad moeten besluiten of ze dit wel of niet toestaan. Willen ze het wel? Dan ga je het faciliteren met bijvoorbeeld de oplossingen hierboven. En doe je het niet? Dan niet.

 

3. Over open systemen: Welke rol geeft een gemeenten aan publieke partijen zoals een bouwbedrijf bij realisatie als exploratie van een systeem?

Zodra de aanvraag concreet is, is het hier essentieel om vooral in de voorbereidingsfase met de juiste partners aan tafel te gaan. En met gedegen adviseurs bij het project te betrekken. Kijk dan vooral: wat is hun commerciele oogpunt vanuit de realiserende partij? Maar kijk ook naar de lange termijn in het aansluiten. Dan maakt het niet uit of het de utiliteit is of de woningbouw. Bij de utiliteit staat de gebruikersfunctie hoog in het vaandel. Let op: hier is ieder vraagstuk uniek. En kan er niet één aanpak op geplakt worden.

 

De voordelen en nadelen van een open systeem van particuliere in openbare gronden voor gemeenteraad op een rij

Voordelen

Nadelen

Energietransitie

De gebruikte grond kan je niet voor iets anders gebruiken

Behoefte en stimuleren van je bewoners die dit soort initiatieven nemen

 

Je hoeft als gemeente hier geen middelen beschikbaar voor te stellen. Het komt vanuit een bewoners intrinsieke motivatie

 

 

4. Wat is een interferentiegebied? En een bodemenergieplan? Kan ons dat als gemeente helpen?

Verschillende gemeentes hebben een bodemenergieplan gemaakt. In Etten-Leur is zo’n voorbeeld met het project Schoenmakershoek. Dit hebben ze in 2003 tot 2005 gedaan. Een hele woonwijk met gesloten bodemenergiesysteem met individuele systemen. Ze hebben hier eerst een haalbaarheidsstudie gedaan. En, met grote tevredenheid van de bewoners, wonen ze daar nu al 17 jaar. Zo’n bodemenergieplan kijkt niet alleen is het haalbaar? Maar ook: is het consistent? Bestaat het nog over twintig tot 50 jaar. Daaruit is voorgekomen dat er bodemenergieplannen zijn. En in de wet is vastgelegd dat de gemeentes het recht hebben om een interferentiegebied in het leven te roepen. Hiermee kan je een maatwerkverordening maken. Tip: kijk voor een goed voorbeeld eens bij gemeente Goes. Zij hebben een prachtvoorbeeld hiervan gepubliceerd. Op dat moment was het allemaal niet zo complex. Hoe dat met de nieuwe omgevingswet gaat bestaan, is nog onduidelijk.

 

4,5. Wil je de hele sessie terugkijken?

Dat kan. In dit halfuurtje komen nog meer voorbeelden, tips en vragen naar voren.

Bekijk het spreekhalfuurtje terug

Veel terugkijkplezier gewenst!

Afbeeldingen

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen