Liever in Lierop kan gaan verbouwen en verduurzamen

Noah Schotman 19-04-2023 317 keer bekeken 0 reacties

Dit indrukwekkende pand ligt op een steenworpafstand van het dorp Lierop en is een ruim 100 jaar oude monumentale boerderij, waar nog veel winst te behalen valt op het gebied van duurzaamheid. Met behulp van het ontzorgingsloket wordt de boerderij nu volledig verbouwd en verduurzaamd.

In de toekomst zal er woonruimte zijn voor jongeren en jongvolwassenen die hier semi-zelfstandig kunnen wonen.

Zowel voor de verbouwing als voor het wijzigen van het bestemmingsplan zijn vergunningen nodig. Een aantal omwonenden heeft deze processen aangegrepen om bezwaren in te dienen maar deze zijn uiteindelijk allemaal ongegrond verklaard. Er kan nu dus gestart worden met de verbouwing!

Voordat wij betrokken raakten bij het proces is er al door deskundigen gekeken naar het pand en de mogelijkheden, voor de verbouwing zelf maar ook het gebied eromheen. Daarom zijn wij aangesloten toen het verduurzamingsproces al bezig was. Wij hebben vooral geholpen met het vlottrekken van het vergunningenproces. Hier was de organisatie namelijk eerder op vastgelopen.

Er zijn mooie plannen gemaakt om het monument uit 1916 duurzaam te maken. Zo is bijvoorbeeld het plan dat regenwater op eigen terrein geïrrigeerd zal worden. Ook zal de zon benut worden voor de warmwatervoorziening en zullen er zonnepanelen worden geplaatst.

Uiteindelijk zal er van deze oude boerderij een mooie locatie worden gemaakt met woonruimtes, gemeenschappelijke ruimtes en verschillende plekken voor een vorm van dagbesteding. Ook de tuin zal worden aangepakt. De boerderij en het bijgebouw liggen op een groot perceel, waar veel ruimte is voor bijvoorbeeld parkeergelegenheid, recreatie en dieren zoals kippen en schapen.

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen