Warmte initiatieven - lessen uit de voorhoede

18-11-2020
1194 keer bekeken

We gingen op zoek naar de koplopers in de warmtetransitie en tekenden hun lessen op in het rapport 'warmte initiatieven - lessen uit de voorhoede'. Voor startende initiatieven in de warmtetransitie een must-read.

HIER en SIE onderzochten van zes initiatieven welke technische, financiële en sociale uitdagingen zij hebben overwonnen.

Download het rapport - warmte initiatieven - lessen uit de voorhoede

De warmtetransitie is een enorme opgave voor Nederland. Gelukkig is er een groep kartrekkers. Gedreven bewoners die actie ondernemen om voor hun wijk alternatieve warmte te realiseren. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Het bedenken en aanleggen van duurzame collectieve warmtevoorzieningen blijkt ‘a hell of a job’ voor alle betrokkenen.

De huidige warmte-initiatieven zijn de voorhoede van een grotere beweging. Niet in de zin van voetbalspitsen die mooie doelpunten mogen maken, maar eigenwijze strijders die vooruit sprinten, klappen incasseren en soms verliezen leiden. Zij willen de status quo van gevestigde belangen, vooroordelen en het gas-gemak doorbreken.

Wat kan de wereld leren van deze koplopers? De warmtetransitie is complex en het kost tijd om alle mogelijkheden goed op een rijtje te zetten, om de rollen goed te verdelen en om de bewoners mee te krijgen. Dat laatste is het belangrijkste. De warmtetransitie is gedoemd te mislukken als inwoners als ‘lijdend voorwerp’ worden gezien. Met het verwarmen van huizen kom je namelijk direct achter de voordeur. Logisch dat mensen daar iets van vinden. Wij roepen gemeenten op om lokale initiatieven te omarmen en optimaal te ondersteunen, want betrokkenheid van bewoners is essentieel voor de warmtetransitie.

Intensieve samenwerking tussen gemeenten, bewonersinitiatieven en externe partijen is iets waar iedereen nog aan moet wennen, maar de zes initiatieven uit ons onderzoek laten zien dat het kan. Hoe zij de warmtetransitie aanpakken - welke technische, financiële en sociale uitdagingen zij overwinnen, lees je in dit rapport.

Download het rapport - warmte initiatieven - lessen uit de voorhoede

Zie ook de website van HIER Opgewekt. Waar aandacht wordt besteed aan dit rapport en daarnaast in het kennisdossier ook andere relevante onderzoeken en artikelen zijn te vinden.

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen