Ruim vier jaar geleden werd Marieke Moorman voorzitter van de stuurgroep RES Noordoost-Brabant. Per 1 maart neemt ze afscheid. “Het is tijd voor nieuw elan. Dat past bij de nieuwe fase die de energietransitie ingaat.” Met voldoening en veel waardering voor ieders inzet, kijkt ze met ons terug én vooruit. “De energietransitie is geen makkelijke opgave. Het blijkt een nóg grotere uitdaging dan we ooit dachten. Maar door te investeren in samenwerking hebben we flinke stappen gezet richting een duurzame toekomst."
Dat Marieke als burgemeester (destijds van Bernheze, nu van Land van Cuijk) voorzitter werd, was een bewuste keuze. “Een wethouder met de energietransitie in zijn portefeuille zou minder neutraal zijn. Maar dat betekent niet dat ik me er niet bij betrokken voel. Iedereen voelt immers die transitie. Iedereen moet thuis maatregelen nemen. Toen ik begon, vond ik de hele klimaatopgave nogal abstract. Nu, in 2025, is die niet alleen concreter, maar ook groter en urgenter. We wíllen inmiddels wel verduurzamen, maar lopen tegen uitdagingen aan, zoals netcongestie en gebrek aan opslag.”
Samen optrekken
De afgelopen jaren waren niet altijd makkelijk, erkent Marieke. “De RES Noordoost Brabant kende pittige tijden, maar stáát nu wel. We zijn geprofessionaliseerd en nemen verantwoordelijkheid. In het begin was alles wat ‘losser’ georganiseerd. Dat was prima, aangezien de opgave en begroting nog niet zo groot waren als nu. Toch is in vier jaar tijd veel bereikt. Zo krijgen de gemeenten in onze regio de projecten goed van de grond. Het plan voor windmolenpark Duurzame Polder is in besluitvorming. De warmteopgave pakken we beter aan met een regiocoördinator. En we zitten veel beter met elkaar om de RES-tafel, naast de overheden ook de netbeheerders en maatschappelijk partners. We trekken samen op. Daar ben ik trots op!"
Uitdagingen
Marieke is optimistisch over de ambities op het gebied van besparing. “Dat we in 2030 11% energie besparen, daar geloof ik in. Maar we staan ook voor forse uitdagingen. Want we gebruiken steeds meer elektriciteit, terwijl het stroomnet nog op uitbreiding wacht. Daarnaast is er nog teveel strijd om de ruimte. Daar moeten we écht anders naar gaan kijken. Noordoost-Brabant is nu eenmaal zó ingericht dat niet alles overal kan. Zo maakt de vliegradar van Volkel het plaatsen van windmolens onmogelijk. Op zo’n plek is een zonnepark een goed alternatief. Maar dan stuiten we weer op bezwaren van omwonenden. Iedereen wil verduurzamen, maar liever geen windturbine om de hoek. Dat maatschappelijke verzet blijft een uitdaging."
Blijf standvastig!
Op 1 maart draagt Marieke het stokje over aan Kees van Geffen, wethouder van gemeente Oss. Ze ziet het als voordeel dat de nieuwe RES-voorzitter wél een wethouder is met energietransitie in zijn portefeuille. Dat past bij de fase die we ingaan. Haar boodschap aan hem? “Blijf standvastig! Steeds meer mensen zien inmiddels de noodzaak van verduurzaming. Dus zorg dat de energietransitie hoog op de politieke agenda blijft, ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 en de provinciale statenverkiezingen van 2027. Veranker het in de nieuwe coalitieakkoorden, maak concrete afspraken en blijf in gesprek met de omgeving. Luister vooral goed naar jongeren. Ik hoor geregeld dat zij zich zorgen maken over het klimaat. Zij zijn de generatie die moet profiteren van wat wij nú doen.”
Goed op weg
Marieke kijkt tevreden terug op de afgelopen jaren. “De energietransitie en impact ervan zijn complexer en groter dan we bij de start van de RES vermoedden. Voor het energievraagstuk bestaat nog geen sluitende oplossing, maar we zijn goed op weg. Ik waardeer ieders inzet dan ook enorm. Het werk voor de RES gaf me plezier, en dat zie ik bij anderen ook. Blijf dat vasthouden! Het is een belangrijke basis om samen te blijven werken aan een schone, gezonde en fijne regio om te wonen en werken.”