‘Walgelijk, gevaarlijk’ hoorde je. De klimaatbeweging verkettert de film. Hij moet uit de handel genomen worden. Waar is de vrijheid van meningsuiting? Denk ik dan. Argumenten worden uit handen geslagen. Dat is heel vervelend. Dat doet pijn.
Meer genuanceerde mensen zeggen dat er wel een kern van waarheid in zit? More heeft een punt. Maar er zitten ook veel halve waarheden en onjuistheden in. Niet echt een overtuigende tegenreactie dus. Oei! In wiens kamp zat Michael More eigenlijk. Is hij overgelopen van ons naar hullie? De klimaatsceptici zullen zeggen: zie je wel, zelfs iemand uit jullie kamp, een autoriteit, ziet het zoals wij het zien. En de hele klimaatbeweging valt over de documentaire heen. Iedereen roept om het hardst. Schreeuwen gaat niet helpen. Dat maakt het alleen maar erger! In de Volkskrant stond op 30 april een bericht dat ook niet echt meehelpt bij het meekrijgen van de massa. Windpark op zee kost veel en levert steeds minder op. Duurzame energie is duur. Aiai. En nu?
Psychologie is een mooi vak. Sterker nog: sinds vorig jaar ben ik om. Vroeger vond ik het altijd te soft, te zweverig. Maar sinds ik in de gedragswetenschap ben gedoken ben ik daar helemaal van teruggekomen. Kennis van sociale psychologie kan helpen bij het achterhalen van waarom mensen iets wel en iets niet doen. Waarom ze reageren zoals ze reageren. Vooral het feit dat wat we doen voor meer dan 80%, sommigen zeggen zelfs 95%, onbewust is, opende mijn ogen. Tientallen jaren is men ervan uitgegaan dat als mensen weten wat goed is, dat ze het dan ook doen. Tja, helaas. Niet dus.
Wat betekent dat? Inspelen op emoties en drijfveren kan helpen om de geest open te zetten voor verandering. Met een goed verhaal, dat aansluit bij jouw waarden, dat je meeneemt in een betere, andere of nieuwe wereld. Een verhaal dat inspireert en verbindt. Data roepen discussie op, verhalen nemen je mee! Verhalen zijn data met een ziel! Ze loodsen je de wereld van de verbeelding in, met de voeten in de werkelijkheid. I have a dream …
De RES’en verschijnen overal in Nederland. De Terawatturen vliegen je om de oren. Meer dan gevraagd! Ook bijzonder. Iedereen wil de beste zijn. Maar – en ik hoorde dit ook al elders in het land – het grote verhaal – waarom we dit allemaal doen - wordt te weinig verteld. Weten is nog geen doen. Zoveel windmolens en zoveel zonneweiden moeten er komen. En de consequenties? En de haken? En de ogen? En de voordelen? Een goed verhaal brengt zaken met elkaar in verband en kan het begin zijn voor een andere mindset. Dat verhaal is er niet, of te weinig.
Als we maar vertellen dat windmolens en zonneweiden de oplossing zijn, gaan mensen vanzelf mee. Niet dus. En dan vallen er gaten. Gaten die opgevuld worden door sceptici en tegenstanders. Tegenverhalen gaan de ronde doen. En wat je dan allemaal moet doen om het weer recht te breien. Als windbuilen het zonnetje in huis zijn …