Aan de monitor deden 40 vertegenwoordigers van woningcorporaties en 168 beleidsmedewerkers van gemeenten mee. Zij gaven hun kijk op de aanpak van energiearmoede, de voortgang binnen de verschillende organisaties, de ruimte voor verbetering, de onderlinge samenwerking en het vertrouwen in de toekomst.
De resultaten van de monitor zijn in lijn met de eerdere edities en laten zien dat er de afgelopen jaren grote vooruitgang is geboekt om energiearmoede te voorkomen. Veel woningen zijn verbeterd met kleine ingrepen en huishoudens weten steeds beter hoe ze hun energie-uitgaven beheersbaar kunnen houden.
De samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties wordt over het algemeen door beide partijen als goed ervaren. Er zijn gedeelde belangen: energiearmoede terugbrengen, betaalbaar wonen en goede woningen realiseren. En er wordt door de woningcorporaties goed gebruikgemaakt van de energiecoaches en -fixers van de gemeenten.
Uit het onderzoek komt een aantal aandachtspunten naar voren. Zo kunnen gemeenten voortvarender optreden bij het aanpakken van knelpunten rondom zaken als vergunningen, natuurbescherming en gespikkeld bezit (tussen huurwoningen wonen ook particuliere eigenaren). Verder zou het helpen als gemeenten en woningcorporaties hun plannen en prioriteiten eerder met elkaar delen en afstemmen met elkaar.
De warmtetransitie zien gemeenten en woningcorporaties als een van de grootste uitdagingen van de toekomst. Want willen we minder energiearmoede, dan zijn betaalbare warmtebronnen essentieel.