Submenu

Fasering en Uitvoeringsstrategie van de warmtetransitie

Jeske Zonneveld 23-06-2021
588 keer bekeken 0 reacties

Hoe kies je een startbuurt en hoe ga je hier aan de slag? Dat waren de belangrijkste vragen tijdens de kennissessie Fasering en Uitvoeringsstrategie. Achtentwintig gemeenten namen hieraan deel en konden volop vragen stellen aan adviseurs van het Expertiseteam Warmte

Waar de meeste gemeenten inmiddels ver zijn met het opstellen van de Transitievisie Warmte, komen ook veel nieuwe vragen naar boven. Hoe kies je op basis van (politieke) uitgangspunten de juiste startbuurten? En hoe stel je - voor álle buurten - een gedegen uitvoeringsstrategie op?

In de kennissessie is ingegaan op het in kaart brengen van natuurlijke momenten en koppelkansen, zoals de aanwezigheid van bewonersinitiatieven in de wijk of gepland onderhoud aan bijvoorbeeld riolering. Deze factoren kunnen worden afgewogen in een multi-criteria analyse (MCA) – hiervoor is bijgevoegd format beschikbaar. Vanuit de MCA selecteer je eenvoudig de meest interessante buurten, die in een deep dive nader bekeken worden: welke kansen en bedreigingen zijn er? En zijn deze om te buigen, wellicht zelfs naar een kans? Met enkele slimme stappen kan voor een gemeen nagegaan worden welke buurten kansrijk zijn als startbuurt en waarom.

Om vervolgens tot een goede uitvoering over te gaan, is het belangrijk eens goed te kijken wat er al loopt aan huidige programma’s en regelingen in de gemeente. Wat mis je in deze huidige uitvoeringsprogramma’s om aardgasvrij te zijn in 2050? En welke zaken zijn er juist al goed voor elkaar? Door hier – samen met stakeholders en gemeentelijke collega’s uit andere domeinen - een ‘klaag- en jubelmuur’ mee te vullen krijg je snel inzicht in de zaken die nog aangescherpt moeten worden in de uitvoeringsstrategie.

De uitvoeringsstrategie kun je vervolgens opbouwen aan de hand van verschillende bouwblokken. In elk bouwblok wordt in ieder geval een stappenplan, samenwerkingsstructuur, besluitvormingstraject en participatieaanpak behandeld. Voor de startbuurten zal de uitvoeringsstrategie er anders uitzien dan voor de buurten die op natuurlijk tempo aardgasvrij worden. Een format voor de workshop richting uitvoeringsstrategie en de bouwblokken voor de verschillende strategieën zijn onderaan dit bericht te downloaden. Zo kan elke gemeente zelf aan de slag met het inrichten van de fasering en uitvoeringsstrategie van de warmtetransitie.

De kennissessie Fasering en Uitvoeringsstrategie is onderdeel van een reeks sessies georganiseerd door het Expertiseteam Warmte. Zie hiervoor de agenda.

Afbeeldingen

Reageren

Reacties

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen