Submenu

Kennissessie Bodemenergiesystemen ETW

09-11-2021 462 keer bekeken 0 reacties

Begin

20-01-2022 om 13:00

Einde

20-01-2022 om 15:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Wees welkom bij de Kennissessie Bodemenergiesystemen op donderdag 20 januari van 13 tot 15 uur!

Bodemenergie* is een duurzame warmtevoorziening die in Brabant veel potentieel heeft. Door warmte (en koude) aan de bodem te onttrekken, of erin op te slaan, kunnen gebouwen op duurzame wijze worden verwarmd. Het Expertiseteam Warmte organiseert samen met Gebruikersplatform Bodemenergie een kennissessie over bodemenergie in Noord-Brabant.

Deze kennissessie is primair gericht op ambtenaren die een verkenning doen of plannen hebben voor de toepassing van bodemenergie in hun gemeente. Andere stakeholders die betrokken zijn bij bodemenergie zijn ook van harte welkom, denk aan energiecoaches, burgerinitiatieven en adviseurs. Het doel van de sessie is om u bij te praten over de omgevingsverordening van de Provincie, en om (basis)kennis mee te geven welke technieken in welke situatie geschikt zijn.

De Provincie Noord-Brabant werkt namelijk aan een omgevingsverordening voor drinkwater, met als doel om drinkwater te beschermen voor de lange termijn. Die verordening heeft impact op de toepassing van bodemenergie. Dat roept vragen op: wat mag er straks wel? Wat mag niet meer?

In deze kennissessie presenteert Ingrid Roelse van de Provincie Noord-Brabant de omgevingsverordening. Ze legt uit dat de omgevingsverordening rekening moet houden met de strijdige belangen van drinkwaterbescherming en de energietransitie. Vervolgens presenteert zij de nieuwe regels.

Daarna zullen experts vertellen de technische mogelijkheden voor bodemenergie, gegeven die nieuwe regels van de verordening. Welke techniek voor bodemenergie is wél mogelijk? In welke situatie is welke techniek het meest interessant? Twee praktijkcasussen illustreren tot slot wat er komt kijken bij een project voor bodemenergie en wat een project tot een succes maakt; zowel voor woningen als voor utiliteitsbouw.

Het programma is als volgt:

·       13:00 Welkom & introductie

·       13:05 Kennismaking met bodemenergie – door Rik Molenaar van Techniplan

·       13:30 Regels voor bodemenergiesystemen in omgevingsverordening Noord-Brabant – door Ingrid Roelse van Provincie Noord-Brabant

·       13:55 PAUZE

·       14:05 Technische mogelijkheden van bodemenergie, gegeven de omgevingsverordening  - door Rik Molenaar van Techniplan

·       14:30 Geleerde lessen & het belang van de bewoner – door Richard van Meersbergen van BrabantWonen

·       14:50 Mini-interview met Dick Westgeest, voorzitter Gebruikersplatform Bodemenergie

·       15:00 Einde

Het wordt een vol programma waarin we bodemenergie van meerdere kanten belichten, en waarin we u een overzicht bieden van de mogelijkheden van bodemenergie. Aan het eind van het programma inventariseren we aan welke informatie rondom dit thema nog behoefte is.  

We hopen jullie allemaal te mogen verwelkomen op 20 januari 2022 om 13:00 uur in onze live uitzending vanuit het Provinciehuis, via Teams.

U kunt zich hier aanmelden.

 

*Bodemenergie is het gebruiken van de bodem om warmte en koude aan te onttrekken en in op te slaan. Men spreekt van bodemenergie tot een maximale diepte van 500 meter. Bij diepere boringen spreekt men van geothermie.

 

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen