Submenu

KEBL fietsverlichting is duurzaam en slim

Minke van Boekel 03-12-2020 203 keer bekeken {0} reacties

Fietslampjes die je kan opladen met een USB-kabel en door middel van magneten gemakkelijk kan bevestigen op je fiets, daarvoor moet je bij de KEBL zijn.

Een jaar geleden zijn studenten van TU/e begonnen aan de ontwikkeling van een vernuftig nieuw product: het KEBL fietslampje. Met hun idee wonnen zij meerdere prijzen binnen de TU/e contest: de Online Audience Price en ASML Makers Awards. Brabant geeft Energie interviewde ze, om te horen hoe dit proces is verlopen en wat hun volgende stappen zijn.

Hallo, vertel eens! Wie zijn jullie?
Wij zijn Kenny en Paul en wij hebben samen met vier andere studenten het KEBL fietslampje ontwikkeld, voor het vak ‘Management of product development’. Hierin kregen we veel handvatten om het ondernemerschap aan te gaan en zodoende zijn we als team de afgelopen tijd bezig geweest met het doorontwikkelen van ons product.

Hoe is dit idee tot stand gekomen?
Het kwam eigenlijk voort uit onze eigen ergernissen, dat wij studenten nooit echt goed werkende fietslampjes op onze fiets hebben. Je moet ze steeds aan het stuur hangen, maar soms vergeet je ze mee te nemen. Dan moet je ze dus weer gaan halen, anders krijg je een boete. Je moet ze ook steeds weer van het stuur afhalen, anders worden ze gestolen. Na een paar maanden zijn ze leeg, dus moet je weer nieuwe halen. Niet heel praktisch dus. Maar ook zeker niet duurzaam. Wij vonden dat dit anders kon. We wilden lampjes ontwikkelen die duurzaam, oplaadbaar en handig mee te nemen zijn.

Waarom zijn de KEBL fietslampjes de oplossing?
Normaal heb je twee losse lampjes die je om het stuur en de bagagedrager knoopt, waarvan de batterijen vaak na een paar maanden moeten worden vervangen. Met ons design hebben we alles zo gebruiksvriendelijk mogelijk gemaakt. De KEBL lampjes zijn makkelijk te bevestigen aan bijvoorbeeld het stuur, de bagagedrager of zadelpen, door sterke magneten. Je klikt ze erop en haalt ze er gemakkelijk weer af. Vervolgens berg je ze op aan een sleutelhanger aan jouw sleutelbos, waardoor je ze nooit kwijtraakt of vergeet. De beide lampjes zijn eenvoudig vast te klikken aan de sleutelhanger, met de magneten. Een bijkomend voordeel is dat de lampjes de energie tussen elkaar kunnen verdelen. Hierdoor loopt de één nooit sneller leeg dan de ander.  Met één USB kabel laad je de sleutelhanger vervolgens tegelijk op.

Wat is jullie grootste uitdaging?
We zijn nu bezig met het prototype perfectioneren. Als deze helemaal af is kunnen we gaan produceren en klanten zoeken om het aan te verkopen. We zijn al met bedrijven in gesprek en er zijn meerdere geïnteresseerden, veelal bedrijven die het interessant vinden als relatiegeschenk. Onze grootste uitdaging zit in het opschalen. Wanneer je een grote productie wilt doen, ben je genoodzaakt een investering te doen. Dit betekent dat je ook een risico loopt. Daarom willen we starten met een kleine productie. We hebben de ASML Makers Award gewonnen, waarmee we een geldprijs hebben gekregen om te investeren in ons product. Dit gaan we ook voor de eerste productie gebruiken.

Wat hebben jullie tot nu toe geleerd van dit project?
We zijn een groep studenten met verschillende achtergronden; Innovatiemanagement, Technische Natuurkunde, Elektrotechniek en Operationeel Management en Logistiek. In samenwerking met Innovation Space zijn we dit project aangegaan. Innovation Space is een grote community waarin we veel leren over ondernemerschap, netwerken en kennis kunnen delen met elkaar. Samenwerken is hierin erg belangrijk. Binnen ons team heeft iedereen een andere functie, waardoor we veel aan elkaar hebben en van elkaar leren. Hierdoor bereiken we een stuk meer. Binnen onze studies krijgen we veel theorie. Door dit project krijgen we meer kennis en inzicht over het innovatieproces. In de praktijk loop je namelijk tegen heel veel dingen aan die je vanuit de studie niet meekrijgt, op ondernemersvlak. 

Wat is jullie droom voor KEBL?
Momenteel voert 34% van de fietsers geen verlichting. Dit is natuurlijk niet veilig! Wij hopen de veiligheid op de weg te verbeteren én bij te dragen aan een duurzame samenleving. Een KEBL fietslamp gaat naar verwachting 5 jaar mee, waar slecht werkende lampjes vaak maar een aantal maanden mee kunnen. Het zou dus super mooi zijn als iedereen straks KEBL lampjes op de fiets heeft en dit product wordt gezien als dé duurzame gadget voor elke fietser. Op deze manier willen wij ons steentje bijdragen.

Wil je meer weten over KEBL? Bekijk dan de website: www.kebl.nl 

 

 

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen