Submenu

Biobased-circulaire economie in Delta regio draagt bij aan de klimaatdoelen

Dominique Proksch 18-02-2021 77 keer bekeken 0 reacties

Met 20 biobased-circulaire projecten kan de procesindustrie meer dan de helft van zijn klimaatdoelen bereiken in de Delta regio. Dat is de conclusie van een onderzoek in opdracht van de Circular Biobased Delta, ondersteund door de provincie Noord-Brabant.

In aanwezigheid van gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen en afgevaardigden uit industrie presenteerde de Circular Biobased Delta woensdag 17 februari de routekaart met 20 biobased-circulaire projecten aan het Topteam Chemie.

Routekaart

De routekaart is het eerste Nederlandse onderzoek dat inzicht geeft in het effect van verschillende biobased-circulaire projecten op CO2-emissiereductie. Als deze projecten worden gerealiseerd, is het haalbaar om in totaal 5,4 miljoen ton CO2 per jaar te besparen. En daarmee een substantiële bijdrage te leveren aan de landelijke klimaatdoelstellingen voor 2030.

Toekomst is circulair

Martijn van Gruijthuijsen onderstreept de conclusie van het onderzoek dat de biobased-circulaire projecten veel meer zijn dan een manier om de CO2-uitstoot te reduceren tussen nu en 2030. “Door ons nu in te zetten voor een duurzame groene chemiesector in Zuid-Nederland, werken we aan de economie van morgen en overmorgen. De toekomst is circulair en ook onze industrie moet duurzaam werken om toekomstbestendig te worden. Zo behouden we de werkgelegenheid in deze sectoren en bouwen we een unieke kennispositie op voor Europa en de wereld.”

Circular Biobased Delta

De Circular Biobased Delta is een samenwerking van de 3 provincies, bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De Circular Biobased Delta steunt bovenregionale initiatieven die zich richten op het gebruik van circulaire of biomassa gebasseerde grondstoffen voor de chemie, de bouw en de verpakkingsmaterialen. De provincie Noord-Brabant bevestigde recent in de Uitvoeringsagenda Circulaire Economie 2021-2023 haar ambitie om het ecosysteem verder te bestendigen en op te schalen om de vruchten te plukken van investeringen die in de afgelopen jaren zijn gedaan.

Lees het rapport.

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen