Submenu

Slim energie opslaan in bevroren frikadellen

Dominique Proksch 31-03-2021 110 keer bekeken {0} reacties

Wat te doen als het windstil is? En de windmolens niet draaien? Dan hebben we ook geen energie. En dat is niet alleen bij Energie A16 een probleem, het is een landelijke uitdaging waar netbeheerders mee te maken hebben. Gelukkig zijn er oplossingen. Ook langs de A16.

Het vrieshuis van Frigo zorgt ervoor dat we de energie van twee windmolens tijdelijk kunnen opslaan. In bevroren frikadellen. Daar willen we meer over weten. We spreken daarom met Jan Willem Dingen, een energievernieuwer van Hezelaer. 
 

Energieopslag in koude: hoe werkt dat?

Jan Willem legt uit hoe het werkt: “De windmolen van Izzy, op Hazeldonk-Oost, gaan we direct aansluiten op een vrieshuis van Frigo. Dat betekent dat de energie vanuit de windmolen niet het algemene electriciteitsnet opgaat van Enexis, maar dat het in eerste instantie gebruikt wordt door het vrieshuis. Het vrieshuis wordt met de energie standaard gekoeld tot -18 graden. Maar, mocht het nu eens hard waaien, kunnen we ervoor kiezen om het vrieshuis te laten doorvriezen, tot bijvoorbeeld -20 of -22 graden. Als het dan later minder hard waait en we eigenlijk te weinig energie hebben, laten we het vrieshuis ‘opwarmen’ tot opnieuw -18 graden. En op die manier slaan we de energie dus op in koude. In bevroren frikandellen bijvoorbeeld.” 

Win-win-win: voordelen op meerdere vlakken

Maar hoe lang duurt die bufferperiode dan? Want aan een paar uur heb je niet zoveel. Jan Willem: “Het laten opwarmen van zo’n groot afgeladen vrieshuis met 1 graad duurt ongeveer 2 weken. Dus we hebben het wel ergens over. Het kan echt zorgen dat de pieken en dalen in de hoeveelheid elektriciteit die op een bepaald moment wordt opgewekt, opgevangen worden. En zo dus zorgen voor een meer constante stroom van elektriciteit. Daarover maken we dan ook afspraken met Enexis.” En Enexis blijkt niet de enige die voordelen heeft bij deze vorm van energieopslag. Jan Willem vertelt verder: “Het feit dat je als energieleverancier zelf kunt bepalen wanneer je je opgewekte elektriciteit verkoopt aan het net, heeft natuurlijk ook financiële voordelen.”  

Louis van Tetering, ontwikkelaar van windmolen de Roover op Hazeldonk-Oost, is ook van plan zijn windmolen aan te sluiten: “Ik zie nog twee andere grote voordelen. Voor mij als ontwikkelaar helpt het bij het verkrijgen van middelen bij de bank als ik kan aantonen dat de opgewekte elektriciteit door mijn molen direct wordt afgenomen. En wat ik daarnaast wil noemen is dat de elektriciteit die hier lokaal op Hazeldonk wordt opgewekt, wordt gebruikt door een lokaal bedrijf. En dat vind ik toch ook mooi.” 

Verslimmen op het drukke elektriciteitsnetwerk

Jan Willem vindt het belangrijk dat er vaker gekeken wordt naar dit soort slimme oplossingen voor het steeds drukker wordende elektriciteitsnet. Hij werkt bijvoorbeeld ook mee aan een soortgelijke buffertoepassing in Terheijden, met windmolen De Noord van het Traais Energie Collectief. “Maar daar gaan we de energie niet in koude, maar juist in warmte opslaan. We hebben in het centrum van het dorp een boerderij gekocht die we verbouwen tot Energiebrouwerij. De kabels van de windmolen en het zonnepark komen hier bij elkaar. Een deel van de stroom gebruiken we voor de warmtepompen in de Energiebrouwerij. Met deze pompen verwarmen we het water tot ongeveer 70 graden en slaan het op in het ‘warmte-koude-opslag-systeem’ en in een groot buffervat. Het warme water wordt vervolgens in het warmtenet gepompt en gaat naar de aangesloten woningen. Honderden woningen in Terheijden worden straks verwarmd met duurzame, lokale warmte uit het Traais Warmtenetwerk.”

Dit is een artikel uit de kwartaalnieuwsbrief van Energie A16.
Foto: De Energiebrouwerij in Terheijden, Fotograaf: Sander Lodewikus

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen