Submenu

Regionale Energiestrategie gaat vooral over ruimtelijke ordening

Dominique Proksch 01-06-2021 97 keer bekeken {0} reacties

Alle provincies, gemeenten en waterschappen zijn verbonden met een van de 30 energieregio's die bezig zijn met hun regionale energiestrategie (RES). Deze regio's onderzoeken waar en hoe ze het best duurzame elektriciteit kunnen opwekken.

Waar is ruimte, is het maatschappelijk acceptabel en financieel haalbaar? Ook rijksgrond of rijksinfrastructuur is mogelijk geschikt. Nieuws in Perspectief sprak erover met twee direct betrokkenen.

Overheden zijn bezig met de grootste legpuzzel uit de Nederlandse geschiedenis: plekken vinden die geschikt zijn om er duurzame stroom op te kunnen oogsten. Als onderdeel van de afspraken in het Klimaatakkoord hebben lokale overheden in 30 regio's een Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld. Alle 30 RES'en samen moeten zorgen dat Nederland in 2030 zo'n 35 terawattuur duurzame elektriciteit opwekt. Ter vergelijking: het totale Nederlandse energieverbruik ligt rond de 120 terawattuur, ofwel 120 miljard kilowattuur per jaar.

In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. De concept-RES'en zijn inmiddels gereed en doorgerekend door het Planbureau voor de Leefomgeving. 'De RES'en 1.0 die de regio's op 1 juli 2021 zullen opleveren, zijn plannen op strategisch niveau. De regio's gaan ze daarna verder uitwerken en keuzes vastleggen met het instrumentarium van de Omgevingswet.' Dat zegt Karin Legierse, senior adviseur Energietransitie en projectmanager RES bij Rijkswaterstaat.

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen