Submenu

De droom van Groene Cirkels

Stef Smeenk 03-01-2022 108 keer bekeken 0 reacties

Door klimaatverandering en het uitputten van grondstoffen staat Nederland voor een grote uitdaging. Een bedrijf of instelling kan dit niet alleen oplossen, maar wel als er wordt samengewerkt aan een gezamenlijke droom volgens de Groene Cirkels methode. Ook de provincie Noord-Brabant "droomt" mee.

Groene Cirkels bestaat uit een uitgebreid netwerk van innovatieve bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties dat zich inzet voor een duurzame economie. De partners werken gezamenlijk aan duurzaamheidsoplossingen, waarbij de natuur een belangrijke rol speelt. Zo wordt gezamenlijk de natuur en economie beter in balans gebracht en een actieve bijdrage geleverd aan een betere leefomgeving, circulaire economie en gezonde toekomst.

De droom start bij een bedrijf dat een duurzame productieketen wil

Samen met overheden en kennisinstellingen wordt gezocht naar een gezamenlijke droom, oftewel een voor alle partners aantrekkelijk uitgangspunt. Op basis daarvan wordt een project gestart dat een belangrijke bijdrage aan deze gezamenlijke droom kan leveren, zoals het zoeken naar duurzame alternatieven voor bestaande systemen.

 

Bieten over het water is een mooi voorbeeld van succesvolle Groene Cirkels

Een mooi voorbeeld van de Groene Cirkels methode is de samenwerking om het vervoer van de bietenoogst in de provincie Noord-Brabant te verduurzamen, CO2-uitstoot te reduceren en kosten te verlagen. Zo laat Cosun Beet Company uit Dinteloord na een succesvolle pilot inmiddels 1/3 van de bietenoogst uit Limburg per binnenvaartschip vervoeren. Hierdoor worden er 15.000 vrachtwagens van de weg gehaald, waardoor er 2,5 miljoen kilometer minder wordt gereden.

Mede door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kon dit project worden gerealiseerd, doordat zij subsidie onder de Modal Shift-regeling toekende. Deze subsidie helpt om bedrijven te stimuleren om op een andere wijze hun vervoer te organiseren.

Provincie Zuid-Holland droomde zo

Wil je meedromen?

Kijk voor meer informatie en voorbeelden op de website van Groene Cirkels.

0  reacties

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen