Submenu

Alle moderne duurzame technieken in een energie-onafhankelijke, betaalbare woning

Minke van Boekel 07-06-2022 120 keer bekeken {0} reacties

In het kader van energiepositief bouwen, lag een gesprek met Antoine Post van Team CASA voor de hand. Na het succesvolle project CASA 1.0 groeiden de ambities voor een CASA 2.0. Brabant geeft Energie sprak met Antoine over de start en ontwikkeling van het duurzame alternatief voor sociale woningbouw én over de groeiplannen vanuit de spin-off Integer Technologies.

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Antoine Post, oud-teammanager van studententeam Team CASA. Ik heb afgelopen jaar samen met collega Pau Brossa Rodriguez van Team CASA een spin-off opgericht: Integer Technologies.

Vertel eens iets over jullie initiatief!

Team CASA heeft de CASA 1.0 ontworpen en gebouwd: een comfortabel, betaalbaar en duurzaam alternatief voor sociale woningbouw in Nederland. Aan het project hebben meer dan 100 studenten bijgedragen. Daarnaast stelden meer dan 100 bedrijven kennis, materialen of mensen ter beschikking om het project succesvol af te ronden. De CASA 1.0 staat sinds vorig jaar in Brainport Smart District in Helmond. Mijn vriendin en ik zijn bovendien de eerste bewoners die het systeem aan het testen zijn!

Wat is er zo bijzonder aan jullie huis?

CASA 1.0 is bijna volledig energie-onafhankelijk, wat betekent dat wereldwijde ontwikkelingen vrijwel geen effect zullen hebben op de beschikbaarheid van energie voor de gebruikers. Bovendien wordt de energie op een duurzame manier opgewekt. CASA 1.0 heeft één enkele energiebron, namelijk het EnergieDak. EnergieDak is een product van onze partner SolarTech en is een zogenaamd PV-T dak. Dit betekent dat het zowel elektrische energie (PV) zal produceren, zoals een gewoon zonnepaneel, maar ook thermische energie (T) zal produceren. De STES, een grote tank van ongeveer 104 m3 gevuld met water, zorgt voor onze seizoenswarmteopslag. Tijdens de warmere maanden wordt het water verwarmd tot ongeveer 80 graden Celsius, waardoor warmte ontstaat die in de koudere maanden kan worden gebruikt om het huis en de bewoners warm te houden. Dit systeem is in de grond geplaatst lang voordat we begonnen met het monteren van de rest van het huis om er zeker van te zijn dat het voor gebruik kon bezinken. Het huis is modulair ontworpen, waardoor het gemakkelijk te renoveren of te veranderen is. En het huis maakt gebruik van een fijnmazig en geavanceerd actief ventilatiesysteem, ontworpen door onze partner Duco.

Waarom ben je dit project gestart?

Ik ben ooit met het idee gestart, omdat ik om mij heen merkte dat van alle mooie techniek die je in vakbladen en wetenschappelijke tijdschriften terugvindt, er weinig van in betaalbare woningen terecht komt. Terwijl dat juist de markt is die de meeste nood heeft aan verduurzaming! En als de marktpartijen er niet in slagen dat te doen, dan kan een studententeam het wellicht wél, door een brug te vormen tussen de wetenschap en het bedrijfsleven.

Wat is jullie doel?

De energietransitie versnellen naar duurzamer wonen, door een brug te slaan tussen het bedrijfsleven en de wetenschap. Voor ons ontwerp steunen we op vier principes:

– het duurzaam opwekken en verbruiken van energie
– energie lokaal kunnen opslaan, gedurende het hele seizoen
– gedeelde installaties voor meerdere woningen
– betere monitoring, aansturing i.c.m. voorspellend onderhoud.

Daarmee willen we een concept neerzetten dat betaalbaar en voor woningbouwcorporaties eenvoudig te integreren is!

Wat is de status nu?

De CASA 1.0 is gebouwd in Helmond en sinds vorig jaar oktober ook bewoond. Daar draaien bijna alle systemen zoals we dat gewild hadden. Daar waar het nog niet helemaal goed gaat, zijn we druk bezig de nodige aanpassingen te maken zodat het systeem zelfs als prototype goed gaat werken. Om het opschalen van de CASA 1.0 waar te maken, ben ik samen met collega Pau Brossa Rodriguez ‘Integer Technologies’ gestart. Wij focussen daarin op het optimaliseren van de installaties, zodat die als prefab product aangeboden kunnen worden.

CASA 1.0

Is het geworden wat jullie oorspronkelijk voor ogen hadden?

Op de meeste vlakken werkt het systeem inderdaad zoals we voor ogen hadden, op een paar stukken van het systeem na. Daarin gaan we nog aanpassingen maken om het te verbeteren. Op dit moment zijn we voor de verwarming en koeling van de drie appartementen in de CASA 1.0 voor 95% onafhankelijk van het stroomnet.

Welke uitdagingen hebben jullie moeten overwinnen?

Te veel om op te noemen: natuurlijk corona en de tekorten aan materialen – dat duurt nog steeds voort. Maar de grote uitdagingen kwamen voort uit het feit dat we zo veel verschillende technieken integreren. Eigenlijk is CASA 1.0 niet één project geweest, maar 5-6 projecten die allemaal parallel aan elkaar liepen. Wij hebben het bouwkundige ontwerp zelf gemaakt, maar ook een deel van de techniek zelf ontwikkeld. Zo is de software voor de regeltechniek helemaal “in-house” geschreven. Het samenbrengen van al die verschillende onderdelen heeft heel veel tijd gekost.

Wat heeft jullie juist vooruitgeholpen?

De motivatie om echt iets te moeten veranderen aan de manier van woningen bouwen in Nederland natuurlijk. Maar we hebben ook ongelooflijk veel ondersteuning gekregen vanuit o.a. Woonbedrijf, de TU/e, Hurks, de gemeente Helmond en alle andere partners en sponsors van de CASA 1.0.

Voor wie is dit interessant?

Het CASA-concept is primair ontwikkeld voor sociale woningbouw, dus het is met name interessant voor ontwikkelaars en woningbouwcorporaties. Maar ook voor reguliere bouw is het een interessant concept. En al helemaal als je ergens wilt bouwen waar netcongestie een probleem is.

Zijn jullie al bezig met het uitrollen op grotere schaal?

Wij zijn de eerste stappen aan het maken om met Integer Technologies het concept breder uit te rollen. Integer Technologies ontwikkelt de installaties verder, terwijl Hurks het bouwconcept optimaliseert om samen tot de CASA 2.0 te komen. In de loop van dit jaar zal dat ontwerp helemaal af zijn, en zullen we bezig zijn een follow-up te bouwen op grotere schaal.

In welke fase denk je dat het project over een jaar zal zitten?

Dan is Integer Technologies druk bezig nieuwe woningen te bouwen met dit installatie-concept!

Wil je meer weten over CASA 2.0 of verder lezen over het team? Bezoek de website van Team Casa! In contact komen met Antoine Post? Dat kan hier.

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen