Submenu

"Lichte zonnepanelen zijn uitkomst voor zwakker staldak"

Dominique Proksch 27-06-2022 192 keer bekeken 0 reacties

Pluimveebedrijven lopen voorop als het gaat om zonne-energie in de agrarische sector. Maar niet iedere stal is zomaar geschikt voor zonnepanelen. "Onze lichtgewicht panelen zijn een uitkomst voor zwakkere staldaken", vertelt Gerard de Leede, technisch directeur van de Eindhovense scale-up Solarge.

Met de stijgende energieprijzen wordt het gebruik van duurzame, zelf opgewekte energie nog interessanter. Maar niet iedere agrariër kan zomaar de overstap naar zonnestroom maken. "Want een deel van alle staldaken is niet of in beperkte mate sterk genoeg om het gewicht van een standaard zonnesysteem te dragen", vertelt Gerard de Leede.

Dak vaak oorzaak

Het aantal verduurzamingsprojecten met subsidie uit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) neemt toe. Het aantal projecten dat niet gerealiseerd wordt, daarmee ook. In 29% van de gevallen blijken constructieve beperkingen van het dak de oorzaak. Dit bleek uit onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die de subsidie uitgeeft. 

Lichtgewicht zonnepaneel

Gerard de Leede zet daarom in Weert een fabriek op die vanaf eind 2022 een lichtgewicht zonnepaneel produceert. Dit paneel is volledig te recyclen. Solarge gebruikt daar een kunststof voor, terwijl standaard zonnepanelen bestaan uit aluminium en glas. "Deze lichtgewicht panelen zijn een uitkomst voor zwakkere staldaken", aldus De Leede.

Lees verder op RVO (bron van dit artikel).

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen