Submenu

Woning verduurzamen ingewikkeld? Dat hoeft niet!

Heleen Ferdinandusse 28-06-2022 644 keer bekeken {0} reacties

Verduurzaming van woningen: een belangrijk en actueel onderwerp voor alle Brabantse gemeenten. En ook een uitdaging voor de nieuwe colleges van B&W: hoe kunnen gemeenten verduurzaming door huiseigenaren helpen bevorderen?

Veel woningeigenaren denken hard na over hoe ze hun huis kunnen verduurzamen. Niet in de laatste plaats omdat komende winter de energiekosten naar verwachting de pan uit zullen rijzen. Maar de zoektocht naar de beste aanpak lijkt niet makkelijk door de veelheid aan technisch ingewikkelde oplossingen, de enorme hoeveelheid aanbieders van producten en de vaak tegenstrijdige adviezen. Huiseigenaren weten daardoor vaak niet waar te beginnen, en doen uiteindelijk maar niets. En dat is zonde, want vaak kun je met kleine ingrepen al heel wat energie besparen.

Meerdere Brabantse gemeenten hebben een verassend eenvoudige en effectieve aanpak gevonden om huizen te verduurzamen. De nieuwe wethouder duurzaamheid van Veldhoven Mariëlle Giesbertz nam de proef op de som met haar eigen huis en testte de blowerdoortest die haar eigen gemeente aanbiedt aan inwoners. Hiervoor ontving zij ‘huisfluisteraar’ Lars Boelen om haar eigen huis aan deze test te onderwerpen. Met een grote ventilator creëert Lars Boelen onderdruk in het hele huis alsof er buiten windkracht 5 tegen de gevel waait. Met warmtebeeldcamera’s spoort hij alle lekken en kieren in de huizen op. Hij bekijkt het energieverbruik, de luchtdichtheid en de isolatie. Dit heeft hij al bij diverse huizen in Brabant gedaan, met verrassende resultaten. De daken en kozijnen blijken vrijwel zonder uitzondering zo lek als een mandje. Als het buiten waait, vliegt de warme lucht in de huizen meerdere keren per uur naar buiten.

Thuis energie besparen doe je zo

De blowerdoortest is onderdeel van kennis- en leertraject Thuis energie besparen doe je zo van de provincie Noord-Brabant met vijf Brabantse gemeenten. In vijf gemeenten, waaronder Veldhoven, Eindhoven en Laarbeek, zijn veelvoorkomende woningen onderzocht op hun energieprestaties. Dertig koopwoningen werden uitgebreid onder de loep genomen door energiedeskundige Lars Boelen.

Ook in Veldhoven zijn meerdere woningen onderzocht, in dezelfde wijk. Uit de test bleek dat in de woningen een paar grote energielekken zitten. In de wijk staan veel woningen van hetzelfde type. Daarom worden de resultaten van de onderzochte woningen door de gemeente Veldhoven en energievereniging Veldhoven Duurzaam gedeeld met wijkbewoners met vergelijkbare woningen. De inwoners krijgen zo een goede indruk wat ze zelf (of samen) kunnen doen om hun woning te verbeteren.

Van 1 huis naar een hele wijk

Deze aanpak van kennis en ervaringen delen tussen inwoners met vergelijkbare typen woningen zet Veldhoven in meerdere wijken in. Dit vanuit het idee dat huiseigenaren natuurlijk zelf mogen besluiten welke aanpassingen zij aan hun woning doen, maar dat de drempel om te verduurzamen lager wordt als zij ‘tips en tops’ kunnen uitwisselen met buurtbewoners met hetzelfde woningtype. Daarnaast is wellicht ook collectieve inkoop van materialen mogelijk. Op deze manier verduurzaamt Veldhoven stap voor stap de woningen, waarbij de regie in handen blijft van de bewoners.

Blowerdoortest geslaagd

De proef op de som bij de Veldhovense wethouder Giesbertz was zeer geslaagd. Er zaten zoveel gaten en kieren in het huis dat ieder uur de lucht in haar huis 8,5 keer wegstroomde naar buiten toe. Idealiter is dat maximaal 1,5 of 2. In de winter betekent dat dat de wethouder grotendeels stookt voor de buitenlucht en dat de vloerverwarming er eigenlijk niet tegenop kan verwarmen. Dat voelt niet comfortabel. Met enkele tochtstrippen en purschuim is de energieprestatie van het huis al aanzienlijk te verbeteren. De wethouder noemde de resultaten een ‘eyeopener’, nadat ze eerder van diverse adviseurs tegenstrijdige adviezen had gekregen over de isolatie en verduurzaming van haar huis. De blowerdoortest stelt haar in staat om objectief naar haar eigen huis te kijken en een plan van aanpak te maken voor de verduurzaming ervan.

Bekijk hier de video die is gemaakt van de blowerdoortest van de woning van wethouder Giesbertz.

 

 

Over Energiewerkplaats Brabant

De energiewerkplaats is een platform voor professionals betrokken bij de energietransitie in Noord-Brabant. Niet alleen op provinciaal niveau, maar ook op regionaal en lokaal niveau. Een platform om samen te werken, elkaar te vinden en van elkaar te leren.

 Volg ons op LinkedIn
 Inschrijven nieuwsbrief

 
Cookie-instellingen